Struvor (tippaleipä på finska) är ett av de bakverk som äts på Valborg. Det är första gången jag gör dessa själv och tyckte att de blev riktigt goda. Jag använde en konservburk, som jag tagit bort lock och botten på och spritsade smeten i burken, för att få struvorna att hålla form. 

Funnel Cake (tippaleipä in Finnish) is one of the baked goods that are eaten on Walpurgis. It is the first time I make these myself, and thought they were really goodI used a tin can, from which I removed the lid and bottom and piped the mixture into the tin, to get the Funnel cake to keep the shape.


Struvor

3 ägg
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
en nypa salt
olja
florsocker

Blanda ägg, mjölk, socker, mjöl och salt. Rör till en slät smet. Häll blandningen i en påse och klipp ett hål i hörnet av påsen. Värm oljan i en kastrull och lägg i en konservburk, som du tagit bort lock och botten på. Tryck ut smeten kors och tvärs i burken. När degen har hårdnat, ta försiktigt bort burken och tryck ut nästa struva i burken. Fritera tills struvorna är gyllenbruna. Ta upp dem ur oljan och låt ligga på hushållspapper. Strö over florsocker innan servering.


Finnish Funnel Cake

3 eggs
2,5 dl milk
0,5 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
4 dl flour
a pinch of salt
oil
icing sugar

Mix eggs, milk, sugar, flour and salt. Stir to a smooth batter. Pour the mixture into a plastic bag and cut a hole in the corner of the bag. Heat the oil in a saucepan and add in a tin, from which you have removed the lid and bottom. Press the batter back and forth in the tin. When the dough has hardened, carefully remove the can and press the next fritter into the tin. Fry until golden brown. Take them out of the oil and leave on kitchen paper. Sprinkle with icing sugar before serving.