Färska körsbär i affären, då blir det paj hemma hos oss. Med en topping med mandelsmak!

Fresh cherries a at the store, that's when it's time to make a pie at home. This pie has a topping of almond!


Körsbärspaj

110 g smör, mjukt
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
en nypa salt

1 dl socker
40 g smör
1 ägg
50 g mandel, mald
1 msk mjöl
körsbär


Förbered botten. Vispa smör och socker pösigt. Rör i ägget och rör om snabbt. Bland i mjöl, mandel och salt. Låt degen vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda skalet i 200 grader ca 20 minuter. Ta ut från ugnen och låt svalna något. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Förbered fyllningen genom att vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ägget. Tillsätt mjöl och mandelmjöl och rör om.
Bred ut fyllningen över botten, tillsätt körsbär på toppen. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.


Cherry Pie

110 g butter, softened
1 dl sugar
1 egg
3 dl flour
a pinch of salt

1 dl sugar
40 g butter
1 egg
50 g almonds, ground
1 tbsp flour
cherries


Prepare the crust. Beat butter and sugar until fluffy. Stir in the egg and stir quickly. Stir in the flour, almonds and salt. Let dough rest in refrigerator for about 30 minutes.
Press the dough into a pie dish and prick the crust with a fork. Bake crust at 200 degrees about 20 minutes. Remove from oven and let cool slightly. Reduce oven temperature to 175 degrees. Prepare the filling by whisking butter and sugar until fluffy, add egg. Add flour, almond flour and stir.
Spread the filling over the crust, add the cherry on top. Bake in oven for about 25 minutes.