Jag hade hallon curd hemma och ville baka något med det, så jag hittade denna sida med recept på mandelkex. Jag använde mig av mandelmjöl istället för att mala mandeln själv. Mycket goda, hallon och mandel passar bra ihop.

I had raspberry curd at home and wanted to bake something with it. I found this site with recipe for almond cookies. I used almond meal instead of grounding my own almonds. These are delicious and the combination of almond and raspberry is good. 


Mandelkex med halloncurd

3 cups mandel, rostade och hackade
1 2/3 cups mjöl
0,5 cups smör, mjukt
0,5 tsp salt
0,5 tsk mandel extrakt
1 cups socker
1 ägg

Värm ugnen till 175C. I en skål blanda 2 cups mandel, mjöl, salt och socker. Lägg i resterande ingredienser och blanda tills allt är kombinerat. Forma degen till matskedsstora bollar och rulla i återstående mandelsmul (jag gjorde inte det). Placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör en fördjupning i mitten av varje kex. Grädda 9-12 minuter tills lätt gyllene. Ta bort från ugnen och låt svalna. Fyll fördjupningen med halloncurd.



Almond Cookies with Raspberry Curd

3 cups almonds, toasted and chopped
1 2/3 cups flour
0,5 cups butter, softened
0,5 tsp salt
0,5 tsp almond extract
1 cup sugar
1 egg

Preheat oven to 175C. In a bowl mix 2 cups almonds, flour, salt and sugar. Add remaining ingredients and mix until well combined. Shape the dough into tablespoon-sized balls and roll in remaining almond (I didn’t do this). Place on a baking sheet. Make a well in center of each biscuit. Bake 9-12 minutes until lightly golden. Remove from oven and let cool. Fill the centres with raspberry curd.