Saturday, February 4, 2012

Polenta

Polenta är en rätt gjord av kokt majsmjöl och är en känd maträtt i norra Italien. Jag har blandat i färskost, men det går lika bra att använda riven ost. Om man inte vill äta polenta genast kan man trycka ut den i en form och låta stelna och senare skära den i bitar som man steker eller gräddar i ugn.

Polenta is a dish made of boiled cornmeal and is a staple dish of northern Italy. If you don't want to eat polenta at once you can pour it into a baking tray, let it set and then slice it, fry or bake it in the oven.


Creamy Polenta

6 dl water
salt
1 dl polenta
2 tbsp butter
100 cream cheese, natural or flavored

Boil water and salt. Whisk in the polenta and let simmer about 10-15 minutes, stirring occasionally. Remove from heat and mix in cream cheese. Serve at once.


Krämig Polenta

6 dl vatten
salt
1 dl polenta
2 msk smör
100 g färskost, naturell eller smaksatt

Koka vatten och salt. Vispa i polenta och låt småkoka ca 10 -15 minuter, under omrörning. Ta bort från plattan och blanda i färskost. Servera genast.

19 comments:

  1. Mmmm verkade gott. kanske går att spritsa ut till små "bakelser" och frysa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det går säkert, efter att den stelnat lite! Mycket bra idé och fina blir de dessutom.

      Delete
  2. va spännande detta ser ut,ska faktiskt ta och göra polenta matmuffins snart.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Låter gott med polenta i muffins!

      Delete
  3. Polenta är för mig förknippat med gröt och frukost... Så jag har så svårt att tänka mig det i mat, men jag får väl ta och testa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okej :) Ja, testa och berätta om det fortfarande känns som frukostmat!

      Delete
  4. hmmmmmm,,,,,,,,,tja varför inte :)
    å missa nu inte,,,,,,

    S
    A
    T
    U
    R
    D
    A
    Y

    S
    H
    O
    W

    O
    F
    F

    redan 89fina bloggar med
    VÄLKOMMEN :)
    Håkan

    ReplyDelete
  5. Älskar stekt polenta som tillbehör till kött eller kyckling!

    ReplyDelete
  6. Kul att titta in här igen, var ett bra tag sedan sist! :)

    ReplyDelete
  7. Vad ska man ha polenta till? Är det efterrätt eller tillbehör till något maträtt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är ett tillbehör! Vi åt det med vegetariska biffar!

      Delete