Maträtten tros ha sitt ursprung i Italien. Emellertid kommer termen "lasagne" från grekerna. Italienarna använde ordet för att hänvisa till skålen där lasagne görs. Det dröjde inte länge förrän namnet på maten fick namnet på serveringsfatet.
Det uppskattas att italienarna äter över 30 kg av pasta per person/år.
Visste du att det finns ungefär 350 olika former och sorter av torkad pasta i Italien?

The dish is believed to have originated in Italy. However, the term "lasagna" comes from the Greeks. The Italians used the word to refer to the dish in which lasagna is made. It was not long before the name of the food took on the name of the serving dish.
It is estimated that Italians eat over 30 kg of pasta per person / year.
Did you know that there are about 350 different shapes and varieties of dried pasta in Italy?


Vegetarisk lasagne med feta och crème fraiche

2 morötter
1 zucchini
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 -1 tsk sambal oelek
olja
1 burk krossade tomater
2 dl creme fraiche
salt
socker
basilika, färsk eller torkad
200 g fetaost
lasagneplattor
100 g riven cheddarost

Skala och skär morötterna och zucchinin i mindre bitar. Hacka löken, vitlöken och fräs löken i lite olja, tillsätt morötterna och zucchinin. Stek en stund. Sedan blandar du i tomater, crème fraiche, salt, socker. Låt puttra 15 minuter. Tillsätt basilika och smaka av.
Ta en ugnsform och i botten häller du först lite sås, sedan lasagneplattor, feta och upprepar proceduren tills du använt all sås. Överst sås och riven ost. Grädda i 220 grader 30 minuter.


Vegetarian lasagna with feta and crème fraiche

2 carrots
1 zucchini
2 red onions
2 cloves of garlic
0,5 -1 tsp sambal oelek
oil
1 can diced tomatoes
2 dl creme fraiche
salt
sugar
basil, fresh or dried
200 g feta cheese
lasagna sheets
100 g grated cheddar cheese

Peel and cut carrots and zucchini into smaller pieces. Chop the onion, garlic, and fry the onions in a little oil, add carrots and zucchini. Fry for a while. Then you mix in the tomatoes, sour cream, salt, sugar. Let simmer 15 minutes. Add the basil and season if needed.
Take a baking dish and pour first a little sauce at the bottom, then lasagne sheets, feta and repeat the procedure until you have used all of the sauce. Top with sauce and grated cheese. Bake at 220 degrees 30 minutes.