Wednesday, February 15, 2012

Lasagna

Maträtten tros ha sitt ursprung i Italien. Emellertid kommer termen "lasagne" från grekerna. Italienarna använde ordet för att hänvisa till skålen där lasagne görs. Det dröjde inte länge förrän namnet på maten fick namnet på serveringsfatet.
Det uppskattas att italienarna äter över 30 kg av pasta per person/år.
Visste du att det finns ungefär 350 olika former och sorter av torkad pasta i Italien?

The dish is believed to have originated in Italy. However, the term "lasagna" comes from the Greeks. The Italians used the word to refer to the dish in which lasagna is made. It was not long before the name of the food took on the name of the serving dish.
It is estimated that Italians eat over 30 kg of pasta per person / year.
Did you know that there are about 350 different shapes and varieties of dried pasta in Italy?


Vegetarisk lasagne med feta och crème fraiche

2 morötter
1 zucchini
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 -1 tsk sambal oelek
olja
1 burk krossade tomater
2 dl creme fraiche
salt
socker
basilika, färsk eller torkad
200 g fetaost
lasagneplattor
100 g riven cheddarost

Skala och skär morötterna och zucchinin i mindre bitar. Hacka löken, vitlöken och fräs löken i lite olja, tillsätt morötterna och zucchinin. Stek en stund. Sedan blandar du i tomater, crème fraiche, salt, socker. Låt puttra 15 minuter. Tillsätt basilika och smaka av.
Ta en ugnsform och i botten häller du först lite sås, sedan lasagneplattor, feta och upprepar proceduren tills du använt all sås. Överst sås och riven ost. Grädda i 220 grader 30 minuter.


Vegetarian lasagna with feta and crème fraiche

2 carrots
1 zucchini
2 red onions
2 cloves of garlic
0,5 -1 tsp sambal oelek
oil
1 can diced tomatoes
2 dl creme fraiche
salt
sugar
basil, fresh or dried
200 g feta cheese
lasagna sheets
100 g grated cheddar cheese

Peel and cut carrots and zucchini into smaller pieces. Chop the onion, garlic, and fry the onions in a little oil, add carrots and zucchini. Fry for a while. Then you mix in the tomatoes, sour cream, salt, sugar. Let simmer 15 minutes. Add the basil and season if needed.
Take a baking dish and pour first a little sauce at the bottom, then lasagne sheets, feta and repeat the procedure until you have used all of the sauce. Top with sauce and grated cheese. Bake at 220 degrees 30 minutes.

32 comments:

  1. Fetaost, så gott i lasagne! Det har jag inte testat. Jag gjorde också lasagne nyligen :) Kram!

    ReplyDelete
  2. Mums! Vegetarisk lasange är godare än vanlig tycker jag =)
    Gillar inte när det blir för rinnigt, så behcamelsås går bort här, har hellre -som du haft -fetaost eller liknande i och ovanpå!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är nog mycket gott och jag gillar att variera ostfyllningen lite!

      Delete
  3. Superbra blogg! Den här lasagnen ska jag laga (fast jag tror jag skippar vitlöken :) )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket, så snällt av dig! Hoppas du gillar den :)

      Delete
  4. ja älskar vegetarisk lasagne,speciellt med finrivna morötter,a då är lyckan gjord.
    yummi

    ReplyDelete
  5. Jag har varit sugen länge på att göra vegetarisk lasagne. Min sambo har någon typ av fördom mot vegetarisk mat som jag gärna vill banka ur honom, så det här receptet sparar vi i favoriter:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, testa gärna. Hoppas sambon godkänner den också :)

      Delete
  6. Pasta är gott och går att göra lite nyttigare än om man öser på med gräddsås och massor av ost! Jag lagar ofta Jamie Olivers pastasås med kronärtskockshjärtan och mynta. Jag använder sojagrädde för att få ner fetthalten och alla som ätit den avgudar den. Lasagne är en favorit i olika varianter i vår familj. Personligen är den pastasort jag gillar bäst de hemgjorda papardelle som jag gör i pastamaskinen. Mums! Kraam och tack för inspiration!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jamie Olivers låter mycket god! Hemmagjord pasta är säkert gott. Jag har funderat på att köpa en pastamaskin :)

      Delete
  7. Lasagne is one of my favourites and what a nice coincidence. I did also post a lasagne recipe yesterday, but less grand than yours. :) Your lasagne looks yummy!

    ReplyDelete
  8. Hade ingen aning om alla dessa sorter.
    Din lasagne får verkligen mig att bli hungrig, ser SÅ god ut.

    Kramar

    ReplyDelete
  9. Vilken härlig lasagne. Var längesen jag gjorde vegetarisk.

    ReplyDelete
  10. Ser verkligen supersmarrigt ut. Jag tycker nästan mer om vegetarisk lasagne än vanlig, så kanske ska testa denna. Annie är dock så skeptisk mot squash, men vore roligt att omvända henne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Kanske hon inte märker squashen om du skär den i små bitar :)

      Delete
  11. Låter fantastiskt gott! Är alltid på jakt efter nya lasagnerecept. Perfekt middag och perfekt matlåde-mat!

    ReplyDelete
  12. Lasagne on lempiruokaani, ja tässä lasagnessa on todella mieluisat ainekset. Kyllä maistuisi minulle!:)

    ReplyDelete
  13. Your means of describing all in this post is in fact pleasant, every
    one be able to simply know it, Thanks a lot.

    Also visit my site ... this site is useful

    ReplyDelete