Med tanke på att det i morgon är fastlagstisdag, så är det dags att lägga ärterna i blöt i kväll och koka en god ärtsoppa i morgon. För visst hör det till att äta ärtsoppa och fastlagsbulla på fastlagstisdagen! Jag kommer ihåg när jag var barn och att vi just på denna dag åkte pulka i det vackra vintervädret och efter det avnjöt soppa och bulla. Goda tider! Nu får jag nöja mig med sol vid poolen, för snö finns det ju inte i Singapore :). Snö kan jag inte trolla, men laga soppa och bulla, det kan jag! 

Given that tomorrow is Shrove Tuesday, it's time to put the peas to soak in the evening and cook a good pea soup tomorrow. For me, it’s tradition to eat pea soup and Shrove buns on Shrove Tuesday! I remember when I was a child and that we on this day went sledding in the beautiful winter weather, and after that enjoyed soup and buns. Good times! Now I have to settle with the sun by the pool, because snow is hard to find in Singapore :). Snow I can not conjure, but cook soup and buns, that I can!



Vegetarisk Ärtsoppa

500 g torkade ärter
2,5 l vatten
2 tsk salt
1 lök
3 morötter
200 g palsternacka
2 msk senap
2 tsk mejram
lite svartpeppar

Skölj ärterna med kallt vatten. Blötlägg dem över natten i en stor kastrull (ca 5 l) med hälften av receptets vattenmängd. Ställ kastrullen på kokplattan och tillsätt resten av vattnet. Koka upp. Avlägsna skum som bildas. Tillsätt salt och finhackad lök och låt soppan sakta koka 1,5 timme på svag värme.
Tvätta och skala rotfrukterna och skär dem i små tärningar. Lägg dem i soppan och koka ytterligare 30 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Servera med finhackad rödlök, senap och gott bröd.


Vegetarian Pea Soup

500 g dried peas
2,5 l water
2 tsp salt
1 onion
3 carrots
200 g parsnips
2 tbsp mustard
2 tsp marjoram
black pepper

Rinse peas with cold water. Soak them overnight in a large pot (about 5 l) with half the amount of water in the recipe. Set the pot on the stove and add the remaining water. Bring to a boil. Remove the foam that formes. Add salt and finely chopped onion and let the soup boil 1,5 hours on low heat.
Wash and peel the vegetables and cut them into small cubes. Put them in the soup and cook another 30 minutes. Add more water if necessary. Serve with chopped red onion, mustard and a good bread.