A flapjack is a sweet tray-baked oat bar made from rolled oats, butter, brown sugar and syrup. This one tastes like gingerbread.

Flapjack är en söt bakad havre-bar gjord på havregryn, smör, farinsocker och sirap. Här med smak av pepparkaka.


Gingerbread Flapjacks

110 g butter
1 tbsp syrup
225 g of rolled oats
110 g brown sugar
0,5 tbsp gingerbread spice
a handful of dried apricot pieces
seeds, nuts

Preheat the oven to 190 C. Place parchment paper in a 20x24cm baking pan. Heat the butter, sugar and syrup in a saucepan and allow to melt over low heat. Remove from heat and stir in oatmeal, gingerbread spice, apricots, and seeds. Spoon the mixture into the prepared pan. Bake in oven for 25 minutes. Remove from oven, let cool 10 minutes and then cut in pieces.


Pepparkaka Flapjacks

110 g smör
1 msk sirap
225 g havregryn
110 g farinsocker
0,5 msk pepparkakskrydda
en näve torkade aprikosbitar
frön, nötter

Sätt ugnen på 190 C. Lägg  bakplåtspapper i en 20x24 cm bakform. Värm smör, socker och sirap i en kastrull och låt smälta på låg värme. Ta bort kastrullen från plattan och rör i havregryn, pepparkakskrydda, aprikoser och frön. Med baksidan av en sked tryck blandningen i den förberedda formen. Grädda i ugnen i 25 minuter. Ta ut ur ugnen, låt svalna 10 minuter och skär sedan i bitar.