Tuesday, February 21, 2012

Fastlagsbulle / Shrove Tuesday Bun

Önskar er alla en fin fastlagstisdag och hoppas ni får möjlighet att äta en god fylld bulle!

Wishing you all a good Shrove Tuesday and I hope you get to eat a delicious filled bun!


Fastlagsbullor

Deg
5 dl mjölk
1 paket  färsk jäst / 2 påsar torrjäst
2 dl socker
½ msk kardemumma
2 tsk salt
1 ägg
200 g smör eller margarin, smält
ca. 15 dl mjöl
  
Fyllning
mandelmassa / sylt
vispad grädde

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt. Forma till runda bullar och låt jäsa ytterligare 20 min. Pensla med ägg och grädda i 225 graders ugn ca 10 minuter. Fyll bullarna med mandelmassa eller sylt och grädde.
Man kan lätt göra sin egen mandelmassa; lika delar mandelmjöl och florsocker vispas med elvisp, tillsätt en skvätt vatten i taget till en bra konsistens.


Shrove Tuesday Buns

Dough
5 dl milk
50 g yeast / 2 bags dried yeast
2 dl sugar
½ tbsp ground cardamom
2 tsp salt
1 ägg
200 g butter, melted
15 dl flour

Filling
almond paste / jam
whipped cream

Heat milk to 37C. Stir in yeast, melted butter, sugar, salt, and ground cardamom.  Add flour into mixture until dough is firm and pulls away from the side of your bowl. Cover the dough in the mixing bowl with a clean towel and let rise until doubled, about an hour. Punch down the dough, then remove from bowl. On a floured base, knead dough lightly until smooth and shiny. Shape into round balls and let rise another 20 min. Brush with egg and bake in 225 degree oven about 10 minutes. Fill buns with almond paste or jam and whipped cream.

You can easily make your own almond paste; equal parts almond flour and powdered sugar whipped with an electric mixer, add a splash of water at a time to a good consistency.

24 comments:

  1. I have no idea what Shrove Tuesday is, but the bun sure looks good!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! You can read about the day on Wikipedia!

      Delete
  2. Exakt så tycker jag med:) De där semlorna såg goda ut, kanske ska prova på! Har bara blivit en i år...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack :) Vi har ätit några redan, men de är så goda!

      Delete
  3. Åt en semla igår och idag blir det en till :-)

    ReplyDelete
  4. Härligt då är du rustad för dagen:) Jag körde ju på den jäsningsfria varianten i år ha ha, tack för snäll kommentar hos mig! Å hoppas du får en bra fettisdag!
    //V

    ReplyDelete
  5. Glad fettisdag! Mums, så god din semla ser ut :) Stor kram!

    ReplyDelete
  6. ser jättegott ut,men semla blir de inte för min del i dag.
    men pannkakor har vi ätit för de är ju även pannkaks dagen i dag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är ju faktiskt pannkaksdagen också :)

      Delete
  7. Fina bilder! Jag blir sugen fast jag inte gillar semlor så mycket! Kram och ha en fin semledag!

    ReplyDelete
  8. Jag har forsokt baka semlor ett par ganger men har lyckats fa till bra semlor. Jag hade faktiskt glomt bort att det ar fettisdagen idag. :) Dina semlor ser riktigt goda ut. Mums.

    ReplyDelete
  9. Du har verkligen lyckats med den. Vilken fin sprits!

    ReplyDelete
  10. Vilken fantastisk vacker sprits du gjort. Det ser ut som volangtyg, ljuvligt fin.
    Vi fick semla på jobbet, det är nog både första och sista för i år ;-)

    Kram kram och ha en fortsatt bra vecka

    ReplyDelete
  11. Great that you made semla yourself. This year I didn't buy any, I probably will soon. They don't seem difficult to make, maybe I will try

    ReplyDelete
    Replies
    1. They are easy to make :) and so delicious!

      Delete