Wednesday, January 25, 2012

Bullängd / Twisted Bun

Jag jäste mina över natten, men det går även att göra en vanlig bulldeg, som bakas samma dag. Det är så gott med nygräddade bullar och ett kallt glas mjölk!

I proofed mine overnight, but you can also make a normal bun dough, that you bake the same day. It's so good with a freshly baked bun and a cold glass of milk!


Bulldeg

7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)


Fyllning
smör
socker
kanel

Blanda vetemjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.

Dela degen i två bitar. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Bred fyllningen på degen. Rulla ihop. Dela rullen itu på längden och snurra de två delarna runt varandra. Täck bullängderna med plastfilm och låt dem jäsa i kylskåp över natten.

Ta fram 30-60 minuter före gräddning och pensla med ägg. Grädda dem mitt i ugnen, ca 20 minuter.


Bun Dough

7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
1 packet dry yeast (11g)
3 dl milk (42°)

Filling
butter
sugar
cinnamon

Mix flour, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough.

Divide dough into two pieces. Put the dough on floured surface and roll it out into a rectangle. Spread the filling over the dough. Roll up like a swiss roll and cut the roll in two, lengthwise and roll the two parts around each other.

Wrap with cling film and let them ferment in the refrigerator overnight. Take from refrigerator 30-60 minutes before baking and brush with egg. Bake them in the middle of the oven, about 20 minutes.

24 comments:

  1. Beautiful! One of my favorite things in the world is a good homemade sweet bread!

    ReplyDelete
  2. Ett av det godaste bakverk som finns! :) Så fin din längd blev.

    ReplyDelete
  3. Ser jätt gott ut!
    Jag testade att göra en bullängd en gång men den blev inte alls bra, blev jätte stor :/

    ReplyDelete
  4. Kakor i all ära men bullar, det finns inget som slår nybakade bullar...mmm så gott!

    //V

    ReplyDelete
  5. Bullar i alla former och med alla smaker är det bästa som finns! Ser fina ut.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  6. Wow, this looks delicious! The kind of 'fikabröd' that the nordic countries do so well. I'm not sure I could get it to look so elegant, but I'll definitely be giving it a go!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! Yes, this is very popular in nordic countries :)

      Delete
  7. Mums, vad gott det ser ut. Jag gör alltid bullar, men längd är ju betydligt smidigare. Håller med, nybakad bulle och mjölk, mums!
    Jag har precis ätit nybakad ostfralla, det var inte tokigt det heller.

    Kram kram
    PS Tack för tips om morotssoppa :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ostfralla låter gott och nybakad dessutom :) Kram

      Delete
  8. oh wow love this had it in a Finnish bakery in FL heavenly

    ReplyDelete
  9. Så fint ,skulle nog aldrig få till det så vacker
    kanellängd.

    ReplyDelete