Wednesday, November 30, 2011

Saffransbullar / Saffron Bun

Saffransbulla med mandelmassa i fyllningen ger dig en saftig och delikat bulla. Så gott!

Saffron bun with almond paste in the filling gives you a moist and delicious bun. So good!


Saffransbulle med mandelmassa

2,5 dl mjölk
1 påse torrjäst
75 g smör, mjukt
1 dl socker
0,5 tsk salt
0,5 g saffran
1 dl gräddfil
8-10 dl mjöl

100 g smör
100 g mandelmassa
vaniljsocker

Värm mjölken till 42 grader. Blanda i saffran, socker, salt, torrjäst och en del av mjölet. Knåda. Blanda i gräddfil, och resten av mjölet. Knåda tills degen är slät och släpper bunkens kanter. Låt jäsa 1 h. Kavla degen till en rektangel och bred på smör, vaniljsocker och riven mandelmassa. Rulla ihop och skär i bitar.  Låt jäsa 30 minuter och pensla sedan med ägg. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Saffron Buns with Almond Paste

2,5 dl milk
1 packet dry yeast
75 g butter, softened
1 dl sugar
0,5 tsp salt
0,5 g saffron
1 dl sour cream
8-10 dl flour

100 g butter
100 g almond paste
vanilla sugar

Warm the milk to 42 degrees. Mix in the saffron, sugar, salt, dry yeast and some flour. Knead. Mix in sour cream, and remaining flour. Knead until dough is smooth and comes off the bowl edges. Let rise for 1 h. Roll the dough into a rectangle and spread on butter, vanilla sugar and grated almond paste. Roll into a roll and cut into pieces. Let rise for 30 minutes and then brush with egg. Bake at 225 degrees about 10-15 minutes.

Tuesday, November 29, 2011

Pumpkin Spread

En härligt krämig och smakrik smörja att breda på scones, bröd...

A wonderfully creamy and tasty spread to have on scones, bread...


Pumpa “smör”

100 g färskost
0,5 dl pumpapuré
1 msk farinsocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kanel
en nypa muskotnöt
en nypa ingefära

Mixa alla ingredienser tills krämigt. Förvara i kylskåp.


Pumpkin Spread

100 g cream cheese
0,5 dl pumpkin puree
1 tbsp brown sugar
0,5 tsp vanilla sugar
0,5 tsp cinnamon
a pinch of nutmeg
a pinch of ginger

Mix all the ingredients in a bowl until smooth. Store in the refrigerator.

Monday, November 28, 2011

Pumpkin Scones

Även om vanliga scones är det bästa är det roligt att variera sig ibland. Här har jag blandat i pumpapuré.

Even if plain scones are the best, it's nice to vary sometimes. Here I have used pumpkin puree.


Pumpascones

3 dl fullkornsmjöl
3 msk farinsocker
0,5 msk bakpulver
0,5 tsk kanel
1/4 tsk salt
60 g smör
1 dl pumpapuré
1 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Ha i smör och nyp till en smulig massa, blanda sedan i pumpa och mjölk. Forma till scones och grädda i 200 grader ca 15-20 minuter.



Pumpkin Scones

3 dl wholewheat flour
3 tbsp brown sugar
0,5 tbsp baking powder
0,5 tsp cinnamon powder
¼ tsp salt
60 g butter
1 dl pumpkin puree
1 dl milk

Mix the dry ingredients in a bowl. Add the butter and pinch to a crumbly mass, then mix in pumpkin and milk. Shape into scones and bake at 200 degrees for 15-20 minutes.


Imorgon kommer ett recept på pumpasmör, som ses på bilden ovan.

Tomorrow I will give you a recipe for pumpkin spread, as seen in the picture above.

Sunday, November 27, 2011

Pumpernickel - 1 Advent

För att fira första Advent har jag bakat kakor med smak av jul. Pumpernickel påminner om pepparkaka, men är en mjuk variant och har glasyr på! De här är väldigt goda, så baka gärna som alternativ till vanliga pepparkakor.

To celebrate 1 Advent I have baked cookies with the taste of Christmas. Pumpernickel is reminiscent of gingerbread, but these are soft and has a glaze on them. They are really good, so please bake them as an alternative to regular gingerbread.


Pumpernickel

2 ägg
1,5 dl mörk sirap
1,5 dl farinsocker
100 g smör
5,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 dl ströbröd
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk pomeransskal
1 tsk baksoda
1 dl crème fraiche

Glasyr
220 g florsocker
1,5 msk marängpulver
4 msk varmt vatten

Vispa ägg, sirap och farinsocker pösigt. Blanda i det rumstempererade smöret under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och häll dem samt creme fraiche i smeten. Ställ degen i kylskåpet några timmar för att hårdna till.

Med mjölade hander forma degen till bollar och platta ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i ca 8 minuter.

Blanda florsocker och marängpulver och tillsätt vatten och vispa ca 5 minuter. Ha i mera vatten om det behövs. Glasyren skall vara blank och styv. Bred på kakorna. Man kan även blanda en glasyr av enbart florsocker och vatten.


Pumpernickel

2 eggs
1,5 dl dark syrup
1,5 dl brown sugar
100 g butter
5,5 dl flour
1 dl almond flour
0,5 dl breadcrumbs
2 tsp cinnamon
1 tsp cardamom
1 tsp orange peel
1 tsp soda
1 dl crème fraiche

glaze
220 g icing sugar
1,5 tbsp meringue powder
4 tbsp warm water

Beat eggs, syrup and brown sugar until fluffy. Mix in the room temperature butter, stirring. Mix the dry ingredients and pour them, and crème fraiche into the mixture. Place the dough in the refrigerator for a few hours to harden.

With floured hands shape the dough into balls and flatten them on a parchment paper covered plate. Bake at 175 degrees for about 8 minutes.

Mix powdered sugar and meringue powder and add water and whisk for 5 minutes. Add more water if necessary. The glaze should be glossy and stiff. Spread on the cookies. You can also make a glaze of just icing sugar and water.

Saturday, November 26, 2011

Pumpkin Drink

En fräsch dryck/smoothie, som du kan variera konsistensen på genom att ha i mera vätska eller mindre för en mera tjock konsistens. Gott hur som!

A refreshing drink/smoothie, you can vary the consistency by adding more liquid or less for a more thick consistency. Good either way!


Pumpkin Drink

2 dl pumpkin puree
2 dl coconut milk
0,75 dl brown sugar
0,5-1 dl water
a pinch of cardamom powder
1/8 tsp ginger powder

In a pan, heat pumpkin puree, brown sugar and water. When all the sugar has dissolved and it comes to a boil, add the coconut milk and mix. When it boils, add cardamom, ginger and mix well. Turn off the heat and pour into glasses. Serve the drink warm or cold. Decorate with coconut if you want.


Pumpa Dryck

2 dl pumpapuré
2 dl kokosmjölk
0,75 dl farinsocker
0,5-1 dl vatten
en nypa kardemumma pulver
1/8 tsk ingefära pulver

I en kastrull, hetta pumpapuré, farinsocker och vatten. När sockret löst sig och det börjar koka, tillsätt kokosmjölk och blanda. När det kokar, tillsätt kardemumma, ingefära och blanda väl. Ta bort från värmen och häll upp i glas. Servera drycken varm eller kall. Dekorera med kokos om du vill.

Friday, November 25, 2011

Vegetarisk Gryta / Vegetarian Stew

En kryddig, indisk inspirerad gryta.

A spicy, Indian inspired stew.


Sweet Potato-Lentil Stew

100g red lentils
450ml vegetable stock
1 small onion, finely chopped
2 tomatoes, chopped
0,5 tsp turmeric
1 tsp garam masala
1 red chilli , finely chopped
1 large sweet potato, cut into small pieces
2 handfuls leaf spinach, shredded

Put all the ingredients except the sweet potato and spinach in a pan, bring to a simmer and cook for 10 minutes. Add the sweet potato and cook until tender, another 10-15 minutes. Stir in the spinach and cook for a minute until wilted. Serve with naan bread.


Sötpotatis-linsgryta

100 g röda linser
450 ml grönsaksbuljong
1 liten lök, finhackad
2 tomater, hackade
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 röd chili, finhackad
1 stor sötpotatis, skuren i små bitar
2 nävar bladspenat, strimlad

Lägg alla ingredienser utom sötpotatis och spenat i en kastrull, låt koka i 10 minuter. Tillsätt sötpotatisen och koka tills de är mjuka ca 10-15 minuter. Rör i spenat och koka ytterligare några minuter. Servera med naanbröd.

Thursday, November 24, 2011

Snöcookies / Snow Cookies

Vinter är temat i Månadens sötsak, så mitt bidrag är Snöpudrade kakor!

Winter is the theme in this month's Månadens sötsak. My contribution is Snow cookies!


Snow dusted Cranberry-Chocolate Cookies

120 g butter
1,5 dl brown sugar
0,5 dl sugar
1 egg
2,5 dl flour
0,5 dl cocoa
0,5 tsp baking powder
2 dl chocolate, pieces
2 dl dried cranberries

Preheat oven to 175 degrees. Beat butter and sugar. Beat in egg. Mix in flour, baking powder, cocoa, chocolate and cranberries. Drop dough with a spoon on a parchment paper covered baking sheet and bake for about 10 minutes. Let cool. Sprinkle with icing sugar.


Snöpudrade Tranbär-Choklad Cookies

120 g smör
1,5 dl farinsocker
0,5 dl socker
1 ägg
2,5 dl mjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsp bakpulver
2 dl chokladbitar
2 dl torkade tranbär

Värm ugnen till 175 grader. Vispa smör och socker . Vispa i ägget. Blanda i mjöl, bakpulver, kakao, choklad och tranbär. Med en sked klicka ut cookies på en bakplåtspappersködd plåt och grädda ca 10 minuter. Låt svalna och pudra över florsocker. 

Wednesday, November 23, 2011

Tomato Sauce / Tomatsås



Tomatsås med paprika och zucchini

1 lök
1 burk krossade tomater
en halv zucchini
1 liten paprika
sambal oelek
3-4 msk crème fraiche
paprikakrydda
salt
peppar
nypa socker

Hacka lök, zucchini och paprika i små bitar och stek i kastrull en stund. Tillsätt tomaterna. Låt koka ca 20 minuter. Krydda och blanda i crème fraiche. Servera med tortellini eller tagliatelle.


Tomato Sauce with Peppers and Zucchini

1 onion
1 can of crushed tomatoes
half zucchini
1 small bell pepper
sambal oelek
3-4 tablespoons crème fraiche
paprika spice
salt
pepper
pinch of sugar

Chop the onion, zucchini and peppers into small pieces and fry in a pan for a while. Add the tomatoes. Let boil about 20 minutes. Season and stir in crème fraiche. Serve with tortellini or tagliatelle.