Thursday, June 30, 2011

Thailand-Karon

Thaimat i all sin ära, men för oss blev det också västerländsk mat :) När det är soligt och varmt, smakar det bra med saltigare mat, som t.ex. french fries, pizza...och rum för efterrätt finns alltid!
 
Thai food in all its glory, but we had also western food :) When it’s sunny and warm, I usually want food that’s a little bit saltier, such as french fries, pizza ... and there is always room for dessert!

Vegetable Pizza

 Calzone

Margerita

Cannelloni stuffed with spinach and ricotta in creamy tomato sauce

 Sandwich filled with roasted vegetables, pesto and goat cheese
served with french fries and coleslaw

Roasted vegetables salad with smoked mozzarella and pesto

 Trio -brownie, apple tart & vanilla ice cream

 Strawberry Creme Brulee

Chocolate Brownie with ice cream

Wednesday, June 29, 2011

Thailand-Karon

Man behöver inte gå hungrig i Thailand :) Olika restauranger finns längs vägarna och i Karon finns det många skandinaviska matplatser. Vi hittade Håkans bar, kollade på menyn, men åt inte där. Dessutom var inte Håkan på plats, han hade åkt till Sverige över sommaren! Har ni smakat på pannkakorna som säljs vid vägkanten? Hur låter det med nutella och banan? De här pannkakorna är mycket populära bland turisterna. 

You don’t need to go hungry in Thailand :) Different restaurants are found along roads and in Karon, there are many Scandinavian dining areas. We found Håkan’s bar, checked the menu, but did not eat there. Furthermore, Håkan was not there, he had gone to Sweden for the summer! Have you tasted the pancakes sold on the roadside? How does it sound with nutella and banana? These pancakes are very popular among tourists.






Strawberry Mousse

En fräsch dessert!
A fresh dessert!

Jordgubbsmousse med digestive

250 g jordgubbar
3 msk florsocker
100 g philadelphiaost
1,5 dl vispgrädde
digestive kex

Mixa jordgubbarna med florsockret. Vispa grädden och blanda i osten och jordgubbarna. Fördela smulade digestivekex i botten på glas och ha på mousse. Strö överst kexsmulor.


Strawberry Mousse with Digestive

250 g strawberries
3 tbsp icing sugar
100 g Philadelphia cheese
1,5 dl whip cream
digestive biscuit

Blend strawberries with powdered sugar. Whip cream and mix in cheese and strawberries. Put crumbled digestive biscuits in the bottom of glass and then put on the mousse. Sprinkle top with more digestive.


Tuesday, June 28, 2011

Citrus Palmiers

Hej! Hoppas ni hade en fin midsommarhelg med god mat i gott sällskap! Midsommar i Thailand var inte så tokigt, vädret var soligt och varmt och maten god! Kommer lägga upp lite bilder senare från resan. Nu till ett recept som är barndomsminne för mig. Hemma hos mormor och morfar fanns det i ett skåp med grön dörr sådana här kex! Goda och enkla att baka själv. Istället för apelsinskal kan man ta citronskal eller utesluta dem helt.

Hope you had a nice midsummer weekend! My midsummer in Thailand was great, nice weather and delicious food! I will post some pictures from the trip later. Now a recipe that is a childhood memory for me. My grandma and grandpa had these cookies at home in a green cabinet. You can bake them easily yourself. Instead of orange peel, you can use lemon peel or just exclude them.


Citrus Palmiers

1,2 dl florsocker
0,5 dl apelsinskal
en nypa salt
smördeg, 25x25cm

Ta smördegen ur frysen och låt tina. Dela degen på mitten. Blanda florsocker, apelsinskal och lite salt. Bred hälften av blandningen på ena halvan av degbiten och lägg den andra deghalvan på. Bred resten av sockerblandningen på den.
Vik båda sidor av degplattan halvvägs mot mitten och sedan viker du dem igen så att två veck träffar exakt i mitten av degplattan. Skär i ½ cm skivor och lägg på plåt. Grädda i 225 grader 6-7 minuter, sedan vänder du dem och gräddar ytterligare 3-5 minuter. Låt svalna.


Citrus Palmiers

1,2 dl icing sugar
0,5 dl orange zest
a pinch of salt
puff pastry sheet, 25x25cm

Defrost the puff pastry. Cut the pastry sheet in half. Mix icing sugar, orange zest and salt in a bowl. Spread half of mixture on the puff pastry sheet. Put the other layer of pastry on the first one and spread the remaining sugar mixture on it. 

Monday, June 27, 2011

Pasta Cheese Sauce


Ostsås till pasta

2,5 dl mascarponeost
1 dl parmesanost
salt
peppar

Smält mascarpone och riven ost i en kastrull på medelvärme under omrörning. Salta och peppra. Blanda i pastan. Färdig att servera med något grönt till.


Cheese Sauce

2,5 dl mascarpone cheese
1 dl parmesan cheecse
salt
pepper

Melt the mascarpone cheese and grated cheese in a saucepan over medium heat, stirring. Add salt and pepper. Mix in the pasta. Ready to serve with some vegetables.

Sunday, June 26, 2011

Naan

Naan bröd är goda att äta som sådana eller med soppa, till curry eller att doppa i hummus.

Naan bread is good to eat on it's own or with soup, curries or to dip in hummus!
                                      

Naan bröd

0,75 tsk torrjäst
1,2 dl varmt vatten
0,75 tsk socker
3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
3 msk smält smör
1,5 msk mjölk

Blanda torrjäst och socker med det varma vattnet och låt stå 10 minuter. Blanda i mjöl, salt, smör och mjölk och knåda väl. Låt jäsa övertäckt 2h. Knåda degen igen och dela den i 4 delar. Kavla degbitarna tunna och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 200 C. Pensla ett bakplåtspapper med lite olja och placera sedan naan bröden på pappret. Pensla bröden med lite olja. Grädda i ugnen ca 15 minuter.


Naan Bread

0,75 tsp dry yeast
1,2 dl warm water
0,75 tsp sugar
3,5 dl flour
0,5 tsp salt
3 tbsp melted butter
1,5 tbsp milk

Mix the dry yeast and sugar with the warm water and let stand for 10 minutes. Mix in flour, salt, butter and milk and knead well. Let rise covered for 2h. Knead the dough again and divide into 4 pieces. Roll pieces of dough thin and let rise another 30 minutes. Preheat oven to 200 C. Brush a baking sheet with a little oil and place the naan bread on the paper. Brush the breads with a little oil. Bake in oven for about 15 minutes.


Saturday, June 25, 2011

Smoothie

En fräsch smoothie gjord på färska jordgubbar. Smakar sommar!
A fresh smoothie made with fresh strawberries. Tastes like summer!


Jordgubbssmoothie

jordgubbar
naturell yoghurt
florsocker
ev. mjölk om smoothien känns för tjock

Mixa jordgubbarna med florsockret. Häll i yoghurt, mixa tills blandat. Garnera med jordgubbar.


Strawberry Smoothie

strawberries
natural yoghurt
icing sugar
milk, if the smoothie feels to thick

Mix the strawberries with icing sugar.  Pour in the yoghurt and mix till all is blended. Garnish with strawberries.

Friday, June 24, 2011

Midsommartårta / Midsummer Cake

En klassisk jordgubbstårta till Midsommaren! Jag kommer att fira midsommar i Thailand. Hoppas ni får en fin och varm midsommar och njuter av den goda maten!
  
A classic strawberry cake for Midsummer! I will celebrate midsummer in Thailand. I hope you will have a nice and warm midsummer and enjoying all the good food!


Jordgubbstårta

Tårtbotten, bakform 24 cm

Ta fram tre glas. Knäck 5 ägg i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker och det tredje glaset fyller man med hälften av vetemjöl och hälften med potatismjöl. I glaset med mjöl blandar du i 1,5 tsk bakpulver, rör om.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd försiktigt ner mjölblandningen med en slickepott.  Smöra och mjöla bakformen. Häll i smeten. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Låt svalna innan du stjälper upp den.
Dela tårtbotten i tre delar. Det går lättare att skära i tårtbottnet om den få stå en stund i kylen innan. Fyll tårtan med fyllningen och dekorera med vispad grädde och jordgubbar.

Fyllning:
2 dl vispad grädde
2 dl vaniljkräm
300 g mosade jordgubbar
200 g skivade jordgubbar

Dekoration:
vispad grädde
jordgubbar


Strawberry Cake

cake base, tin 24 cm

Take three glasses. Put 5 eggs in one of the glasses. Fill the next glass with as much sugar and the third glass filled with half the flour and half with potato flour. In the glass with the flour mix 1,5 tsp baking powder, stir.

Beat eggs and sugar white and fluffy. Gently fold flour mixture with a spatula. Butter and flour the baking pan. Pour in batter. Bake at 175 degrees in the bottom of the oven for 35-40 minutes. Let cool.
Split cake into three parts. It is easier to cut the cake base if you let it stand in the fridge before. Fill the cake with the filling and decorate with whipped cream and strawberries.

Filling:
2 dl whipped cream
2 dl vanilla custard
300 g of pureed strawberries
200 g sliced strawberries

Decoration:
whipped cream
strawberries

Thursday, June 23, 2011

Tomato Salsa

Gott till grillat, fyllning i pitabröd, på pizza...
Good with bbq, filling in pita bread, on pizza...



Tomatsalsa

1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 burk tomatkross
1 tsk socker
2 tsk vinäger
salt
chilikrydda

Hacka lök och vitlök. Fräs löken med lite olja i en tjockbottnad kastrull. Häll i tomatkross. Tillsätt vinäger och socker och låt salsan koka ihop till ganska fast konsistens. Tillsätt salt och chilikrydda efter smak.


Tomato Salsa

1 small onion
1 clove garlic
1 can of crushed tomatoes
1 tsp sugar
2 tsp vinegar
salt
chili seasoning

Chop onions and garlic. Fry the onions with some oil in a heavy saucepan. Pour in crushed tomatoes. Add the vinegar and sugar and let the salsa cook up to pretty solid consistency. Add salt and chili seasoning to taste.

Wednesday, June 22, 2011

Pita bread with falafel

Det är gott att fylla pitabröd med olika fyllningar och just nu gillar jag kombinationen pita, falafel och hummus, så gott!

It's yummy to fill fill pita bread with various fillings, and right now I like the combination of pita, falafel and hummus, so good!


Pita bröd

2,4 dl varmt vatten
1 msk torrjäst
ca 7 dl mjöl
1 msk socker
1 msk olivolja
1 tsk salt

Värm vattnet en aning och blanda i jäst och socker. Låt stå ca 15 minuter. Blanda i mjöl, salt och olja. Knåda väl. Låt jäsa en timme. Dela degen i åtta bitar och kavla/platta ut dem så att de är 0,5 cm tjocka. Låt jäsa medan ugnen blir varm. Grädda i 250 grader ca 6-8 minuter. Servera med falafel, hummus och tomatsalsa.


Pita Bread

2.4 dl warm water
1 tbsp dry yeast
about 7 dl flour
1 tbsp sugar
1 tbsp olive oil
1 tsp salt

Heat the water slightly and mix in yeast and sugar. Let stand about 15 minutes. Mix in flour, salt and oil. Knead well. Let rise one hour. Divide the dough into eight pieces and roll / flatten them so that they are 0.5 cm thick. Let rise while oven heats. Bake at 250 degrees for 6-8 minutes. Serve with falafel, hummus and tomato salsa.

Tuesday, June 21, 2011

Godisbollar / Candy Balls

Sötsugen? De här går snabbt att blanda ihop och stillar sötsuget för en stund!

Sweet cravings? These you can make really quick and they will stop your sweet cravings at least for a while!


Kexkulor

kex
philadelphiaost

smält choklad
strössel

Smula kexen och ha i färskost tills du får en kladdig massa som går att forma till bollar. Ställ kallt. Smält choklad. Doppa kulorna i choklad och strössel.


Cookie Balls

cookies
philadelphia cream cheese

melted chocolate
sprinkle

Crumble the biscuits and stir in cream cheese until you get a sticky mass that can be formed into balls. Refrigerate. Melt chocolate. Dip balls in chocolate and sprinkles.

Monday, June 20, 2011

Tekakor


Tekakor med havregryn

2,5 dl vatten
1, 5 dl havregryn
25 g smör
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
1 msk sirap
0,5 tsk salt
ca 5 dl mjöl (vetemjöl och fullkornsmjöl)

Koka upp vattnet och lägg i havregrynen och smöret. Låt svalna till 37 grader för färsk jäst och till 42 för torrjäst.  Ha i mjöl, salt, sirap och jäst och blanda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen och dela den i ca 4-8 bitar (beroende på hur stora du vill ha). Rulla degen till bullar och platta ut dem med handen. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Nagga och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i ugnen ca 5-10 minuter.


Tea Cakes with Oatmeal

2.5 dl water
1,5 dl rolled oats
25 g butter
25 g fresh yeast or 2 tsp dry yeast
1 tbsp syrup
0,5 tsp salt
5 dl flour (wheat flour and whole wheat flour)

Boil water and add the oatmeal and butter. Allow to cool to 37 degrees for the fresh yeast and 42 for dry yeast. Add the flour, salt, syrup and yeast and mix to a smooth dough. Let rise covered about 30 minutes. Preheat the oven to 225 degrees. Knead dough and divide into 4-8 pieces (depending on how big you want). Roll dough into balls and flatten them with your hand. Put them on a baking sheet with parchment paper. Prick and let rise another 30 minutes. Bake in oven for about 5-10 minutes.

Sunday, June 19, 2011

Chickpea-Halloumi Curry

Jag hittade detta recept inne hos Pippurimylly, och ville testa det! Mycket gott!
I found this recipe at Pippurimylly, and wanted to try it out! Really good!


Kikärter-halloumicurry

200 g halloumiost
1 lök
2 vitlöksklyftor
curry, spiskummin, ingefära, sambal oelek
salt, peppar
1 burk hela tomater
2 dl kokosmjölk
1 burk kikärter

Hacka lök och vitlök och fräs en stund i en kastrull med olja.  Blanda i kryddor och stek ytterligare en stund. Häll i tomaterna och kokosmjölken och låt sjuda 15 minuter. Om såsen känns för lös kan du reda den med maizena. Häll i kikärterna. Salta och peppra. Skär halloumiosten i bitar och stek i stekpanna tills de är gyllenebruna, rör ner i såsen. Servera med färskt bröd som du doppar i såsen eller med ris.


Chickpea-Halloumi Curry

200 g halloumi cheese
1 onion
2 cloves of garlic
curry, jeera, ginger, sambal oelek
salt, pepper
1 can whole tomatoes
2 dl coconut milk
1 can chickpeas

Chop the onion and garlic and fry in a pan with oil. Mix in spices and fry for a while. Pour in the tomatoes and coconut milk and let it simmer for 15 minutes. If the sauce seems too liquid, you can use some cornstarch. Add the chickpeas. Add salt and pepper. Cut the halloumi cheese into pieces and fry in skillet until golden brown, stir into the sauce. Serve with fresh bread that you dip in the sauce or with rice.