Thursday, March 31, 2011

Enkel dessert / Easy Dessert

Av överbliven kaka, t.ex brownies, kan man laga en enkel efterrätt. Du behöver kaksmulor, vaniljglass och sylt.
If you have leftover cake, for instance brownies, you can make an easy dessert. All you need is cake crumble, vanilla ice cream and jam.



Ta ett glas och lägg i botten kaksmulor, klicka på lite sylt och vaniljglass och gör så tills glaset är fyllt. Njut!


Take a glass, fill the bottom with cake crumle, add a dollop och jam and ice cream. Do this until the glass i full. Enjoy!

Wednesday, March 30, 2011

Doughnuts @ Starbucks

Ibland behöver man socker :) eller kanske inte, men en söt fika då och då är inte fel. Starbucks donitser är söta och stillar sockersuget långt framöver. Den med hallonsmak är en aning för söt. Men gott var det.

Sometimes you need sugar :) or maybe not, but a sweet coffee break every now and then is not wrong. Starbucks doughnuts are sweet and stops your sugar cravings for a long time. The one with raspberry is a little too sweet. Still these were good.

Old Fashioned Glazed Doughnut

Raspberry Glazed Doughnut

Tuesday, March 29, 2011

Rulltårta / Swiss Roll

Morotskaka är en av mina favoriter och när jag såg receptet på morotsrulltårta hos Bevemyrs ville jag baka en sådan. Mycket god, inte lika saftig som vanlig morotskaka, men definitivt värt att baka.

Carrot cake is one of my favorite and when I saw the recipe for carrot swiss roll at Bevemyrs I wanted to bake one. Very good, but not as moist as carrot cake, but definitely worth baking.


Morotsrulltårta

3 ägg
2 dl socker
1 dl fint riven morot
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
2 tsk bakpulver

Fyllning
100 g Philadelphiaost
100 g smör, smält avsvalnat
1-2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ihop vetemjöl, kanel, ingefära och bakpulver som du sedan blandar i ägg-sockersmeten. Ha i morötterna. Bred ut smeten på en bakpapperklädd plåt, grädda i 225 grader i 5-7 minuter. Stjälp upp på ett sockerströat bakplåtspapper när den är gräddad. Gör fyllningen genom att blanda ost, smör och vaniljsocker, blanda sedan i florsocker Bred krämen på rulltårtsbotten. Börja från långsidan och rulla till en rulle.


Carrot Roll

3 egg
2 dl sugar
1 dl grated carrot
2 dl flour
1 tsp cinnamon
0,5 tsp ginger
2 tsp baking powder

Filling
100 g Philadelphia cheese
100 g butter, melted
1 dl icing sugar
1 tsp vanilla sugar

Beat eggs and sugar until fluffy. Stir together flour, cinnamon, ginger and baking powder and add to the egg-sugar mixture. Fold in the carrots. Spread the batter on a baking sheet with parchment paper. Bake at 225 degrees for 5-7 minutes. Flip over to another parchment paper which has sugar on it when it’s baked. Make the filling by mixing the cheese, butter and vanilla, then mix in powdered sugar. Spread the cream on the cake roll. Starting from the long edge and roll into a roll.

Monday, March 28, 2011

Kålpirog / Cabbage Pasty


Kål är en utmärkt källa till vitamin C och betakaroten. Kål är låg i kalorier. I europeisk folkmedicin används kålblad för att behandla akut inflammation.

Cabbage is an excellent source of vitamin C and beta-carotene. Cabbage is low in calories. In European folk medicine, cabbage leaves are used to treat acute inflammation.


Kålpirog
Botten
2 dl fullkornsvetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
1 äpple (Granny Smith)
125 g margarin
(kallt vatten)

Fyllning
500 g kål
2 lök
2 msk margarin
2 msk honung
1 msk citronsaft
1 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Gör först degen. Blanda mjöl och salt i en bunke. Skala och riv äpplet. Tillsätt det rivna äpplet och margarinet i mjölblandningen. Rör runt tills allt blandat. Om degen är smulig, ha i lite vatten. Rulla degen i plastfilm och ställ i kylskåpet 1h.
Skala lök och skär i skivor. Strimla kålen. Sätt margarin i en kastrull och låt smälta. Ha I löken och kålen och rör runt med en släv. Sänk värmen och låt sjuda under lock ca 30 minuter, rör om då och då. När kålen är mjuk tillsätt honung, citronsaft, mjöl, salt och svartpeppar. Låt sjuda ytterligare en stund.

Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i två bitar och kavla bitarna till runda cirklar, ca 2-3 mm tjocka. Flytta dem på bakplåtspapper och fördela fyllningen på bottnarna. Lämna 2 cm tomt från kanterna. Vänd kanterna över fyllningen och pensla kanterna med ägg. Grädda i ugnen ca 15-20 minuter.


Cabbage Pasty
Crust
2 dl whole meal flour
1 dl gram flour
0,5 tsp salt
1 apple (Granny Smith)
125 g margarine
(cold water)

Filling
500 g cabbage
2 onion
2 tbsp margarine
2 tbsp honey
1 tbsp lemon juice
1 tbsp flour
0,5 tsp salt
0,5 tsp black pepper

First, make the dough. Mix flour and salt in a bowl. Peel and grate the apple. Add the grated apple and margarine into flour mixture. Stir until all mixed. If dough is crumbly, add a little water. Roll the dough in clingfilm and refrigerator for 1 hour.
Peel onions and cut into slices. Shred cabbage. Place margarine in a saucepan and let it melt. Put the onions and cabbage in the saucepan and stir with a slave. Reduce heat and simmer about 30 minutes, stirring occasionally. When the cabbage is soft, add honey, lemon juice, flour, salt and black pepper. Let simmer for a while.

Preheat the oven to 225 degrees. Divide the dough into two pieces and roll the pieces into round circles, about 2-3 mm thick. Move them on parchment paper and spread the filling on bottoms. Leave 2 cm empty from the edges. Turn the edges over the filling and brush edges with egg. Bake in oven for 15-20 minutes.

Sunday, March 27, 2011

Epicurious


Epicurious är en restaurang i Robertson Quay området längs med Singapore River. De serverar brunch på helgen och Epicurious är mångas favorit brunchplats, så man får eventuellt vänta en stund på ett bord. De serverar fräscha frukostar till ett bra pris. Absolut Vodka serveras gratis :)

Epicurious is a restaurant in the Robertson Quay area along Singapore river. They serve brunch at the weekend and it is a favorite place to have brunch, so you might have to wait a while to get a table. They serve fresch breakfast and for a good price. Absolut Vodka is complimentary :)

Egg white omelet with spinach and fried potatoes

Omelet with mushroom and fried potatoes

Just plain water

 Omelet with tomato, cheese and toast




Saturday, March 26, 2011

Smoothie

Börja lördagsmorgonen med en hälsosam och uppfriskande smoothie!
Start your Saturday morning with a healthy and refreshing smoothie!


Frukost Smoothie

1,5 dl kvarg / naturell yoghurt
1,5 dl mjölk / juice
3 dl frysta bär
1 banan
1 dl havregryn
ev. socker
Blanda alla ingredienser med en stavmixer. Färdig att avnjutas.


Breakfast Smoothie

1,5 dl quark / plain yoghurt
1,5 dl milk / juice
3 dl frozen berries
1 banana
1 dl oatmeal
sugar, optional

Mix all the ingredients with a hand blender. Ready to serve.

Earth Hour

Earth Hour började 2007 i Sydney, Australien när 2.2 miljoner individer och mer än 2000 företag släckte belysningen under en timme för att ta ställning mot klimatförändringen. Bara ett år senare och Earth Hour hade blivit en global hållbar rörelse med mer än 50 miljoner människor i 35 länder som deltog. Ifjol deltog 126 länder i Earth Hour. Earth Hour 2011 kommer att äga rum i dag kl. 20.30-21:30, på deltagarnas respektive lokala tid.

Visste du att Arla Foods färgade sina svenska mjölkförpackningar till svart-grå, till skillnad från den typiska vit-gröna för att öka medvetenheten om Earth Hour 2009.

Maten är en av våra största klimatbovar. Här är tips på hur du kan halvera din klimatpåverkan från maten:

Gör varannan lunch och middag vegetarisk.

Släng mindre mat, använd resterna.
Ät ekologiskt och närproducerat.
Ät efter säsong.
Ät grövre grönsaker (morot, vitkål).


En vanlig kväll i Singapore.
An ordinary evening in Singapore.

Earth Hour started in 2007 in Sydney, Australia when 2.2 million individuals and more than 2,000 businesses turned their lights off for one hour to take a stand against climate change. Only a year later and Earth Hour had become a global sustainability movement with more than 50 million people across 35 countries participating. In 2010 126 countries participated in Earth Hour. Earth Hour 2011 will take place today from 8:30p.m. to 9:30p.m., at participants' respective local time.
Did you know that Arla Foods coloured their Swedish milk cartons black-grey, as distinct from the typical white-green to raise awareness for Earth Hour 2009. 

Food is one of our biggest climate villains. Here are tips on how you can halve your carbon footprint from food:

Make every second lunch and dinner vegetarian.
Throw away less food, use the leftovers.
Eat organic and local produce.
Eat with the seasons.
Eat coarser vegetables (carrot, cabbage)

Förhoppningsvis ser det ut så här under Earth Hour.
Hopefully it will look like this during Earth Hour.

Friday, March 25, 2011

Dragon Fruit Pizza

För att göra en söt pizza av drakfrukt behöver du: / To make a sweet pizza of dragon fruit, you'll need:

Ett stort kex, recept nedan / A large cookie, recipe below
philadelphiaost / philadelphia cheese
florsocker / icing sugar
citronjuice / lemon juice
drakfrukt / dragon fruit
torkade tranbär / dried cranberries


Havre-kokoskex

50 g smör
1 dl farinsocker
0,25 dl strösocker
0,25 tsk vaniljsocker
1 ägg
0,75 dl mjöl
0,25 tsk bikarbonat
1 dl havregryn
0,5 dl kokosflingor

Rör ihop det mjuka smöret med socker. Rör ner ägget och blanda.  Blanda ner mjöl, havregryn, kokos, bikarbonat och rör om till en jämn smet. Forma ett stort kex av smeten och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Platta ut kexet med handen en aning. Grädda i 175 grader ca 10-15 minuter.

När kexet har svalnat, blandar du ihop philadephiaost med citronjuice och florsocker. Bred över kexet. Skär drakfrukten i bitar och lägg på ostblandningen. Strö i mitten av kexet torkade tranbär. Förvara kallt. 



Oat-Coconut Cookies

50 g butter
1 dl brown sugar
0,25 dl sugar
0,25 tsp vanilla sugar
1 egg
0,75 dl flour
0,25 tsp bicarbonate
1 dl oat meal
0,5 dl coconut flakes

Stir together the soft butter with sugar. Stir in the egg and mix. Mix flour, oatmeal, coconut, bicarbonate into the mixture and stir until smooth. Shape one big cookie of the dough and place it on a baking sheet with parchment paper. Flatten the cookie with your hand slightly. Bake at 175 degrees for 10-15 minutes.

When the cookie has cooled, mix together philadelphia cheese with lemon juice and icing sugar. Spread over the cookie. Cut the dragon fruit in small pieces and put on the cookie. In the middle sprinkle dried cranberries. Keep cold.



Fruktpizzan är mitt bidrag till Månadens Sötsak hos bloggen Söta Saker. 
Fruit pizza is my contribution to Månadens Sötsak at the blog Söta Saker.

Thursday, March 24, 2011

Dagens Frukt / Fruit of the Day

Dragon Fruit

Dragon fruit or pitaya. The outside looks, well, kinda like a dragon, with thick, leathery red skin that forms large, green-tipped scales. The plant is actually a type of cactus, and the fruit comes in three colors: two have pink skin, but with different colored flesh (one white, the other red), while another type is yellow with white flesh.
It is actually native to Central and South America.

The nutritional value of dragon fruit is impressive. Full of antioxidants, high in vitamin C and other minerals, dragon fruits are extremely healthy and nutritious.
It has a light sweet taste. Dragon fruits are delicious chilled.



Drakfrukt

Drakfrukt eller pitaya. Utsidan ser ut, ja, som en drake, med tjockt, läderartat rött skal som bildar stora, gröna spetsar. Växten är faktiskt en typ av kaktus, och frukten finns i tre färger: två har rosa skal, men med olika färgade fruktkött (en vit och en röd), medan en annan typ är gul med vitt fruktkött.
Frukten härstammar från Central- och Sydamerika.

Näringsvärde för frukten är imponerande. Full av antioxidanter, C-vitaminrik och andra mineraler. Den är mycket hälsosam och näringsrik.
Smaken är mild och söt. Drakfrukten är god att äta kyld.


Wednesday, March 23, 2011

Skrynkliga kakan / Wrinkle Cake

Det här är min absolut favoritkaka, som min farmor gjorde när jag var liten. Det var vår gamla mommo som kallade kakan till "skrynkliga kakan" pga marängen och så fick den heta även för min syster och mig. Och det kallar vi den än idag. På riktigt heter den väl “världens bästa kaka”. Vi visste att när farmor kom till Finland, hon bor i Norge, så skulle vi bli bjudna på kakan. Ooh, vad vi längtade, efter kakan och farmor också förstås. Nu är det flera år sedan jag sist åt kakan. Det kan vara svårt att få tag på kakefyll rom. Har inte hittat det i Finland och inte heller i Singapore. Men i Norge finns det att köpa. Min kusins goda vän E jobbar nu och då i Norge så hon var snäll och köpte några påsar av kakefyllet till mig. Vilken nostalgi det var när jag bakade kakan häromdagen, lyckan är enorm. Jag är i himmelen!
This is my absolute favorite cake, which my grandmother baked when I was little. It was our old grandmother who namned the cake "wrinkled cake" because of the meringue. And that's what my sister and I started to call the cake. The real name of it, is "the world's best cake". We knew that when my grandmother came to Finland, she lives in Norway, we would be getting the cake. Ooh, how we longed, for the cake and our grandmother also of course. It is now several years since I last ate the cake. It can be hard to come across the cake filling rum. I have not found it in Finland, nor in Singapore. But in Norway you can still get it today. My cousin's good friend E works every now and then in Norway so she was kind and bought a few bags of the cake filling to me. What a nostalgia that was when I baked the cake the other day, I’m so happy. I’m in heaven!
  
Skrynkliga kakan aka Världens bästa kaka 
1,5 dl socker
125 g margarin
2,5 dl mjöl
4 äggulor
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk

4 äggvitor
2 dl socker

1 påse kakefyll, med smak av rom
2 dl vispad grädde

Börja med att separera äggvitorna från äggulan. Vispa socker och margarin poröst. Tillsätt äggulor en i taget och vispa väl.  Rör ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker och till sist mjölken. Blanda. Fördela degen på ett bakplåtspapper till en tunn platta. Man kan även göra två runda plattor av degen.
Vispa äggvita och socker till en stadig massa. Fördela marängen över degen.
Grädda i 150 grader, i nedre delen av ugnen  ca 30 minuter. Låt svalna.
Koka kakefyllet enligt anvisning på påsen. Låt svalna. Vispa grädden och rör ner i kakefyllet.
Dela kakbottnet på mitten, så du får två lika stora bitar (om du inte gräddat två runda) Häll fyllningen på den ena kakbiten och lyft på den andra kakbiten.  Färdig att servera. Förvara i kylskåp.



Wrinkle Cake aka World’s best Cake

1,5 dl sugar
125 g margarine
2,5 dl flour
4 yolk
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar
3 tbsp milk

4 egg whites
2 dl sugar

1 bag of cake filling, with rum taste
2 dl whipped cream

Start by separating the egg yolks and whites. Beat sugar and margarine porous. Add the egg yolks one at a time, beating well. Stir in flour, baking powder and vanilla sugar and finally the milk. Mix. Spread the mixture on a parchment papaer. You can also make two round circles of the batter.
Beat the egg whites and sugar until you get a stiff foam. Spread the meringue over the batter.
Bake at 150 degrees, in the lower part of the oven about 30 minutes. Allow to cool.
Boil the cake filling according to directions on the bag. Allow to cool. Whip the cream and stir into the cake filling.
Cut the cake in half, so you get two equal pieces (if you have not baked two round) Pour the filling on one half and lift the other half on top. Ready to serve. Store in refrigerator.



För att lyckas med marängen får du några tips: använd rumsvarma äggvitor, det får inte finnas äggula med, kärlet och vispen skall vara torra och rena, använd helst en skål av rostfritt stål eller glas.

To succeed with meringue, here are som tips: use room temperature egg whites, there should be no egg yolk in the egg whites, the bowl and the whisk must be dry and clean, use a bowl made of stainless steel or glass.


Tuesday, March 22, 2011

Swiss Bake


Swiss Bake säljer allt från hälsosamma bröd till mindre hälsosamma smördegsbakelser. Jag åt lunch där en dag, en vegetarisk sandwich. Brödet var färskt och gott, men själva fyllningen blev för mycket. Brödet innehöll alltför många smaker, b.la. soltorkad tomat, stark ost, ättiksgurka, senap, salladsblad, tomat och avokado. Nej, den var inte alls god. 
Swiss Bake produkter finns även att köpa i vissa utvalda mataffärer. Bageriets pretzel och croissanter är utsökta.

Swiss Bake sells everything from healthy bread to less healthy puff pastries. I had lunch there one day, a vegetarian sandwich. The bread was fresh and good, but the filling was too much. The bread contained too many flavors, amongst others sun-dried tomatoes, strong cheese, pickles, mustard, lettuce, tomato and avocado. No, it was not good.
Swiss Bake products are also available in selected supermarkets. The Bakery’s pretzel and croissants are delicious.