Monday, December 5, 2011

Pretzel Brittle / Pretzel Bräck

Om du inte vet vilket julgodis du skall laga, då säger jag gör pretzel bräck! Det godaste på länge, salta pretzel med karamellsås och choklad! Helt beroendeframkallande.

If you do not know what Christmas candy you want to make, then I advise you to make Pretzel brittle! The best thing in a long time, salty pretzel with caramel sauce and chocolate. It's addictive.


Pretzel Brittle

115 g unsalted butter
1.5 dl brown sugar
225 g pretzels
120 g chocolate
sea salt, to sprinkle on top

Preheat oven to 180 C. Cover a baking dish with aluminum foil. Set aside. Melt butter in a small saucepan over medium heat. While butter is melting, place an even layer of pretzels on the prepared form.

When the butter has melted, add brown sugar and stir well. Simmer, but do not let it boil. Stir occasionally. It should take about 3 minutes for the butter and sugar to caramelise, but keep an eye on it because it burns easily. Pour mixture evenly over the pretzels. Bake for 5-7 minutes.

Melt the cholcolate in the microwave. Pour the chocolate over the pretzel-caramel mixture, use a spatula to smooth out any lumps. Sprinkle sea salt over the chocolate before it begins to solidify. Put in the fridge for at least 1 hour.

When the bark has cooled and hardened, remove from the refrigerator and break into pieces and serve. Best stored in refrigerator.


Pretzel Bräck

115 g osaltat smör
1,5 dl farinsocker
225 g pretzels
120 g choklad
havssalt, att strö ovanpå

Värm ugnen till 180 C. Täck en ugnsform med aluminiumfolie. Ställ åt sidan. Smält smör i en liten kastrull på medelvärme. Medan smöret smälter, placera pretzels på den förberedda formen till ett jämnt lager.

När smöret har smält, tillsätt farinsocker och rör om väl. Låt sjuda, men låt det inte koka. Rör om då och då. Det bör ta ca 3 minuter för smör och socker att karamelliseras, men håll ett öga på det, eftersom det bränns lätt vid. Häll blandningen jämnt över pretzels. Grädda i 5-7 minuter.

Smält choladen i mikrovågsugn. Häll chokladen över pretzel-karamellblandningen Använd en spatel för att jämna ut eventuella klumpar. Strö havssalt över chokladen innan den börjar stelna. Ställ formen i kylen i minst 1 timme.

När bräcken har svalnat och hårdnat, ta bort från kylen och bryt i bitar och servera. Förvaras bäst i kylskåp.

13 comments:

  1. Yum, I love sweet and salty - this is such a fun and unique sounding recipe!

    ReplyDelete
  2. Amy: Jaa :)

    TCSF: Me too :) These are really yummy!

    ReplyDelete
  3. Hmmm, nu blev det ju inte bra... Jag hade tänkt att enbart göra fudge och knäck ;-)
    Jordnötspralinerna nedan, yummie yummie.
    Även detta recept låter supersmarrigt.

    Må väl!
    Kram

    ReplyDelete
  4. åh vad gott,kola,choklad och salt är en underbar kombination.

    ReplyDelete
  5. Du, jag är egentligen inget pretzelfan, jag tycker inte att de smakar så mycket alls, mer än kanske salt. Men i den här förklädnaden skulle jag MER än gärna äta dem :D Ser otroligt gott ut <3

    ReplyDelete
  6. Susanne: :) Tack så mycket! Kram

    Smulansbakblogg: Stämmer :)

    Alexandra: Ja, detta är en bra kombo :)

    ReplyDelete
  7. Gud vad gott, jag älskar allt som är sött och salt samtidigt, och choklad passar ju så bra med de båda! Ska absolut testa detta, länkar hit om jag bloggar om det isåfall =)

    ReplyDelete
  8. carolina: Jag gillar också salt och sött ihop :) Tack för länkningen om du bloggar om det!

    ReplyDelete
  9. Dom här lät galet goda.. Jag älskar salt och sött ihop. Och då framförallt salt och kolasmaken..

    ReplyDelete
  10. Carola: Tack, ja de passar bra ihop!

    ReplyDelete
  11. Dessa måste jag testa! När jag bodde i England för några år sedan såldes det
    ett tag chokladdoppade pretzels. De var supergoda men jag har faktiskt inte tänkt på att man lätt kan göra det själv! :)

    ReplyDelete
  12. Spännande! Helt övertygad om att det här är spännande smaker med pretzel, salt och choklad, men för säkerhets skull, måste jag kanske testlaga :)

    ReplyDelete