Detta brödrecept hittade jag hos Jauhot Suussa bloggen och även Tove på baka baka liten kaka har bakat detta bröd. Och jag instämmer, det är ett väldigt gott, saftigt bröd med en fin smak av pepparkaka. Jag använde grahamsmjöl istället för rågmjöl.

This bread recipe I found on Jauhot Suussa blog and also Tove at baka baka liten kaka baked this bread. And I agree, it's a very good, juicy bread with a nice taste of gingerbread. I used graham flour instead of rye flour.



Pepparkaksbröd

Steg 1
200 g grahammjöl
2 tsk kanel
2 tsk nejlika
1,5 tsk ingefära
300 g hett kaffe

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll över det heta kaffet och blanda till en jämn gröt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills den svalnat.

Steg 2:
Degen från steg 1
300 g vatten
250 g grahammjöl
30 g jäst
450 g vetemjöl
200 g mörk sirap
25 g havssalt

Blanda vatten, grahammjöl och jäst med degen från steg 1. Knåda 10 minuter i hushållsassistent eller dubbel tid för hand. Låt degen vila en timme. Tillsätt mjöl, sirap och salt och knåda i maskin ytterligare 10 minuter. Låt degen vila en timme. Fyll två smorda brödformar med degen och låt jäsa 1,5-2 timmar. Grädda sedan bröden i 180 grader i 30-60 minuter. När bröden svalnat plastar du in dem i färskfolie och låter stå till följande dag så jämnar smakerna ut sig. Men man får smaka på brödet som nygräddat också.


Gingerbread Bread

Step 1
200 g graham flour
2 tsp cinnamon
2 tsp cloves
1,5 tsp ginger
300 g hot coffee

Combine all the dry ingredients in a bowl. Pour over the hot coffee and stir to a smooth porrige. Cover with cling film and let stand in room temperature until cooled.

Step 2
The dough from step 1
300 g water
250 g graham flour
30 g yeast
450 g flour
200 g dark syrup
25 g salt

Combine water, gramflour and yeast with the dough from step 1. Knead for 10 minutes with machine or 20 minutes by hand. Let the dough rest for one hour. Add flour, syrup and salt and knead for 10/20 minutes. Let the dough rest for one hour. Fill two greased loaf pans with the dough and let rise for 1,5-2h. Bake the breads in 180 degrees oven for 30-60 minutes. When the breads are cooled, wrap them in plastic film and let rest until the next day. If you can’t wait, eat them warm with some butter.