To celebrate 1 Advent I have baked cookies with the taste of Christmas. Pumpernickel is reminiscent of gingerbread, but these are soft and has a glaze on them. They are really good, so please bake them as an alternative to regular gingerbread.
Pumpernickel
2
ägg
1,5
dl mörk sirap
1,5
dl farinsocker
100
g smör
5,5
dl vetemjöl
1
dl mandelmjöl
0,5
dl ströbröd
2
tsk kanel
1
tsk kardemumma
1
tsk pomeransskal
1
tsk baksoda
1
dl crème fraiche
Glasyr
220
g florsocker
1,5
msk marängpulver
4
msk varmt vatten
Vispa
ägg, sirap och farinsocker pösigt. Blanda i det rumstempererade smöret under
omrörning. Blanda de torra ingredienserna och häll dem samt creme fraiche i
smeten. Ställ degen i kylskåpet några timmar för att hårdna till.
Med
mjölade hander forma degen till bollar och platta ut dem på en bakplåtspappersklädd
plåt. Grädda i 175 grader i ca 8 minuter.
Blanda
florsocker och marängpulver och tillsätt vatten och vispa ca 5 minuter. Ha i
mera vatten om det behövs. Glasyren skall vara blank och styv. Bred på kakorna.
Man kan även blanda en glasyr av enbart florsocker och vatten.
Pumpernickel
2
eggs
1,5
dl dark syrup
1,5
dl brown sugar
100
g butter
5,5
dl flour
1
dl almond flour
0,5
dl breadcrumbs
2
tsp cinnamon
1
tsp cardamom
1
tsp orange peel
1
tsp soda
1
dl crème fraiche
glaze
220
g icing sugar
1,5
tbsp meringue powder
4
tbsp warm water
Beat
eggs, syrup and brown sugar until fluffy. Mix in the room temperature butter,
stirring. Mix the dry ingredients and pour them, and crème fraiche into the
mixture. Place the dough in the refrigerator for a few hours to harden.
With
floured hands shape the dough into balls and flatten them on a parchment paper
covered plate. Bake at 175 degrees for about 8 minutes.
Mix
powdered sugar and meringue powder and add water and whisk for 5 minutes. Add
more water if necessary. The glaze should be glossy and stiff. Spread on the
cookies. You can also make a glaze of just icing sugar and water.
13 Comments
this is such a fun, unique cookie for me - I've never heard of pumpernickel cookies, only bread but they sound quite delicious and I love gingerbread so I think I would enjoy these very much! Thanks!
ReplyDeleteSpännande Hovkonditorn, har inte hört talas om sådana här kakor tidigare! Ser goda ut :)
ReplyDeleteTCSF: Yes, these are really good! In Finland you can buy this kind of cookies from the supermarkets!
ReplyDeleteAmy: Tack!
Hmm, jag har alltid tänkt på pumpernickel som ett grovt bröd, spännande att se det som en kaka! God låter den också <3
ReplyDeleteSå gott!
ReplyDelete-Smaskelismaskens
Roligt med massa nya recept som man inte har hört talas om! :)
ReplyDeleteser jättegoda ut.
Önskar en riktigt fin första advent.
Vilka fina kakor som dessutom ser jättegoda ut.
ReplyDeletePumpernicklar brukar jag köpa ibland när jag är i Finland men aldrig gjort egna! Det verkar ju inte så farligt svårt!
ReplyDeleteThis is a genuinely interesting recipe and I'm curious to taste your cookies. I'll have to make some time to make them. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteAlexandra: Ja, de är väldigt goda och det stämmer att man förknippar pumpernickel med bröd!
ReplyDeleteSmaskelismaskens: Jaa :)
Jenny: Roligt om det inspirerar, tack! Hoppas ni hade en fin första advent!
Susanne: Tack!!
Frostrosor: Nej, svårt är det inte!
Mary: Thanks, and these are really delicious! Have a nice day!
Pumpernickel var ett av min favoritkex som barn! Tänker genast på sommarlov när jag ser dina. :) Fina blev de, och säkert ännu godare än butikens (som jag är uppvuxen med). :)
ReplyDeleteTack! Mycket goda blev de :)
DeleteHey there, I think your site might be having browser
ReplyDeletecompatibility issues. When I look at your blog site in Safari,
it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has
some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
Other then that, great blog!
Review my web-site; cash advance america