Sunday, November 6, 2011

Orange-Lavender Cakes

Idén till dessa små bakelser kommer från Elra! Hon har använt vallmofrön i sina och jag använde torkad lavendel, för vallmofrön är illegala i Singapore. Jag gillade konsistensen på de här, lite grövre och gryniga. Idag firar vi Svenska dagen, jag har skrivit mer om dagen här.

The idea for these little cakes comes from ElraShe used poppy seeds in hers and I used dried lavender, because poppy seeds are illegal in Singapore. I liked the consistency of these, coarse and grainy. Today we celebrate Finnish Swedish Heritage Day, I have written more about the day here.


Orange-Lavender Cake

3 egg
1,5 dl sugar
2 tbsp butter
1 tbsp orange zest
1 tsp orange juice
1,6 dl semolina
1,6 dl almond, ground
1 tsp dried lavender
1 tsp baking powder

Preheat oven to 175 degrees. Grease and flour a mold or small molds.

Mix sugar, eggs, melted butter, orange zest and orange juice in a bowl. Add semolina, almond flour, baking powder and salt. Mix. Divide batter among prepared molds. Bake for 25 minutes, until golden.


Apelsin-Lavendelkaka

3 ägg
1,5 dl socker
2 msk smör
1 msk apelsinskal
1 tsk apelsinjuice
1,6 dl mannagryn
1,6 dl mandel, mald
1 tsk torkad lavendel
1 tsk bakpulver

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form eller små formar.
Blanda socker, ägg, smält smör, apelsinskal och apelsinjuice i en skål. Tillsätt mannagryn, mandelmjöl, bakpulver och salt. Blanda. Fördela smeten bland förberedda formar. Grädda i 25 minuter, tills gyllene.


17 comments:

  1. beautiful cake and great way to celebrate wow poppy seeds are illegal there how interesting

    ReplyDelete
  2. Vilka söta små kakor! Lavendel har jag aldrig använt i bakverk, måste kanske plocka och torka nästa sommar och testa. :)

    ReplyDelete
  3. Olagligt med vallmofrön? But why?
    Har det något att göra med att opium?

    Ser i alla fall sjukt gott ut!

    Ha en fin söndag

    ReplyDelete
  4. Rebecca: Thanks!

    Tove: Tack, lavendel är gott i bakverk!

    Cupcakesfluffan: Tack :)

    Tomtens Dotter: Ja, det har med opiumet att göra. Tack!

    ReplyDelete
  5. Tycker det är jättefin tanke med svenska dagen! :)
    Kakan ser och låter himla god. Har hört om det innan att vallmofrön inte är tillåtna! ;)

    ReplyDelete
  6. Haha, kul att det är illegalt med vallmofrön - SÅÅ farliga är de ju ändå inte ;) Fint att du firar svenska dagen <3 Jag har aldrig provat lavendel i bakverk, har bara fått för mig att det inte är något för mig vilket säkert är jättefel! Jag tycker inte riktigt om doften, smakar det som det luktar? Kakan ser i alla fall underbart god ut!

    ReplyDelete
  7. De såg himla goda ut. Har aldrig testat sådana så tack för både tips och recept.

    Jättehärlig blogg och ha en bra dag!!!

    ReplyDelete
  8. Så fina de är! Kanske tokig fråga, men smakar det mannagryn om kakorna? Jag har tyvärr bara dåliga barndomsminnen av mannagrynsgröt. Men kakorna ser och låter väldigt goda ut!

    ReplyDelete
  9. Undrar just hur mycket vallmofrön man måste sätta i sej för att få ett opiumrus:)
    Frön eller lavendel, gott ser det i alla fall ut.

    ReplyDelete
  10. Amy: Tack!

    Bullmamman: Tack :)

    Alexandra: Nej, man skulle inte tro det :) Jag skulle nog säga att lavendel smakar liknande som den doftar, men man behöver inte ta så mycket av den i bakverken.

    sandra: Tack så mycket!

    Moma: Tack, och nej jag tycker inte att det smakar mannagryn :)

    Mårtenssons kök: Ja, precis :) Tack!

    ReplyDelete
  11. oh så fin! vilken typ av form använder du? :)

    ReplyDelete
  12. karin: Tack! Här har jag använt silikonformar från Ikea :)

    ReplyDelete
  13. Kiinnostava resepti, ja todella kauniit kakkuset! :)

    ReplyDelete
  14. I every time spent my half an hour to read this web site's articles or reviews every day along with a mug of coffee.

    Also visit my site ... view homepage

    ReplyDelete