Thursday, October 13, 2011

Rosa matbloggskampanj / Pink food blog campaign

Emma som driver bloggen NewbieCooking har tagit initiativet att starta en privat insamling för Rosa Bandet 2011. Du kan via sms skänka pengar till forskningen av bröstcancer. För att uppmärksamma insamlingen kommer jag och andra bloggare lägga upp rosa recept på våra blogger under oktobermånad.

Emma who runs the blog NewbieCooking has taken the initiative to start a private collection for Pink Ribbon 2011. You can donate money via sms to the research of breast cancer. To commemorate the collection, I and other bloggers will put up pink recipes on our blogs during the month of October.


Jordgubbs-citronkakor

Botten
0,5 dl socker
120 g smör, rumstemperatur
3,5 dl vetemjöl
1/4 tsk salt

Fyllning
2,4 dl färsk citronsaft
2-3 tsk rivet citronskal
1,5 dl mosade jordgubbar
3 dl socker
4 stora ägg
0,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Värm ugnen till 175C. Smörj en 24x30cm bakform eller använd en muffinsform av plåt.

Vispa ihop socker och smör. Gradvis blanda i mjöl och salt tills blandningen är smulig. Häll i bakform tryck degen i ett jämnt lager. Grädda i ca 15 minuter.

Förbered fyllningen. I en matberedare, kombinera citronsaft, citronskal, jordgubbspuré, socker och ägg och mixa tills blandat. Blanda i mjöl, bakpulver och salt. Häll fyllningen över det varma pajskalet. Grädda i 20-25 minuter, tills fyllningen stelnat. Strö kakan med lite florsocker och låt svalna helt.


Strawberry-Lemon Cake

Crust
0,5 dl sugar
120 g butter, room temperature
3,5 dl flour
1/4 tsp salt

Filling
2,4 dl fresh lemon juice
2-3 tsp lemon zest
1,5 dl strawberry puree
3 dl sugar
4 large eggs
0,5 dl flour
1/2 tsp baking powder
1/4 tsp salt

Preheat oven to 175C. Lightly grease a 24x30cm baking pan or a muffin pan.

In a bowl, cream together sugar and butter. Gradually beat in flour and salt until mixture is crumbly. Pour into prepared pan and press into an even layer. Bake for about 15 minutes.

Prepare the filling. In the bowl of a food processor, combine lemon juice, lemon zest, strawberry puree, sugar and eggs and process until smooth. Add in flour, baking powder and salt. Pour the filling over the hot crust when it has finished baking. Return pan to oven and bake for 20-25 minutes, until the filling is set.
Sprinkle the cake with some powdered sugar. Cool completely before slicing.


9 comments:

  1. Åh, vilka fina! :) Och smart att använda muffins form, det har jag aldrig tänkt på, förutom till muffins då.
    Kul att du vill vara med, jag har skrivit Hovkonditorn i blogglistan för jag vet faktiskt inte ditt namn....men ändrar det såklart om du vill :)

    ReplyDelete
  2. Åh va gott det ser ut. Älskar ditt upplägg och att man ser den goda fyllningen. De här ska jag baka i framtiden!

    ReplyDelete
  3. Emma: Tack! Hovkonditorn är okej i blogglistan, Katarina heter jag :)

    Amy: Tack så mycket!

    ReplyDelete
  4. så goda det ser ut! fina bilder!

    ReplyDelete
  5. Dom så riktigt goda ut! Och så söta...ljuvliga små skapelser.

    ReplyDelete
  6. Vilket trevligt initiativ. För en sådan bra sak.

    ReplyDelete
  7. Delishh: Tack!

    Tant Gul: Tack så mycket!

    Helena: Tack :)

    Tina: Tack så mycket!

    Remsan: Ja, exakt!

    ReplyDelete