Saturday, September 10, 2011

Almond-Orange Cake

En saftig kaka med smak av apelsin och mandel. Chokladglasyren är pricken på i:et!

A moist cake with taste of orange and almond. The chocolate glaze gives the finishing touch to the cake!


Mandel-apelsinkaka

2,4 dl socker
1 dl mandel, mald
0,5 dl apelsinjuice
2 tsk apelsinskal
120 g smör, mjukt
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1,2 dl gräddfil
3 dl mjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Glasyr
1,5 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk smör
1 msk mjölk

Smörj en ugnsfast form och strö över mjöl, ställ åt sidan.
I en skål, vispa smör och socker fluffigt, blanda i mandel och apelsin. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda väl efter varje ägg. Ha i vaniljsocker. I en liten skål, kombinera gräddfil och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och salt i sockerblandningen växelvis med gräddfilsblandningen.
Häll smeten i bakformen. Grädda i 175 ° i 45-55 minuter. Låt svalna i 10 minuter innan du avlägsnar kakan från formen.

Blanda alla ingredienser till glasyren i en skål och värm försiktigt i micron en stund, rör om och bred på kakan.


Almond-Orange Cake

2,4 dl sugar
1 dl almond, ground
0,5 dl orange juice
2 tsp orange zest
120 g butter, softened
 2 egg
1 tsp vanilla sugar
1,2 dl sour cream
3 dl flour
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt

Glaze
1,5 dl icing sugar
2 tbsp cocoa
1 tbsp butter
1 tbsp milk

Grease an ovenproof baking pan and sprinkle with flour, set aside. In a bowl, whisk butter and sugar until fluffy, mix in the almond and orange. Add eggs, one at a time, mixing well after each egg. Add the vanilla sugar. In a small bowl, combine sour cream and milk. Mix flour, baking powder and salt into sugar mixture alternately with sour cream mix.
Pour batter into baking pan. Bake at 175 ° C for 45-55 minutes. Let cool for 10 minutes before removing the cake from the pan.

For the glaze combine all the ingredients in a bowl and heat in the microwave for a while, stir and spread on the cake. 

14 comments:

  1. Så gott det ser ut, den kakan skall jag verkligen ta och testa

    ReplyDelete
  2. Dina bilder blir verkligen bara finare och finare. Och receptet verkar supergott det med.

    ReplyDelete
  3. Cupcakesfluffan: Roligt att du vill testa, hoppas du tycker om den :)

    Kim: Tack så mycket för dina fina ord!

    ReplyDelete
  4. Den här verkar helt klart jättegod.

    ReplyDelete
  5. SusanneSj: Tack :)

    karin: Tack så mycket!

    ReplyDelete
  6. Ser kanongod ut!!Jag har ju mandelmjöl hemma som bör användas snart. Ha en fin vecka!

    ReplyDelete
  7. Linda: Tack :) Önskar din en trevlig vecka!

    Maria: Thanks!

    ReplyDelete
  8. Men åh, jag lovar dig. Det finns i-n-g-e-n som gillar choklad, mandel och apelsin lika mycket som jag gör. Det här vill jag ha!

    ReplyDelete
  9. Oj vilken goding! Jag vill äta upp den nu. Jättehärliga bilder och vilken trevlig och inspirerande blogg!

    ReplyDelete
  10. tina: :) Ja, den kombon är faktiskt god!

    Ann-Sofi: Tack för dina snälla ord!

    ReplyDelete
  11. ooh, denna såg mumsig ut! Ska provas! Undra om den går att frysa?

    ReplyDelete
  12. Mela: Ja, den går nog att frysas, men då utan glasyr :)

    ReplyDelete