Paneer is an Indian cheese, also known as chenna. This recipe is from Manjula's Kitchen.

Paneer är en indisk ost, även känd som chenna. Receptet är från Manjula's Kitchen.


Kadhai Paneer

220 g paneer
1 röd paprika
1 grön paprika
3 msk olja
3 medelstora tomater
liten bit ingefära, ca 0,5 cm
1 grön chili
nypa asafetida (hing)
1 tsk kumminfrön (jeera)
1,5 msk koriander pulver (dhania)
1/2 tsk gurkmeja (haldi)
1/2 tsk cayennepeppar
2 msk hackad bockhornsklöverblad (methi)
3/4 tsk salt, justera efter smak

Skär paneer och paprika i 1 cm kuber. Mixa tomater, ingefära och grön chili med en handmixer. Hetta upp oljan i stekpanna på medelvärme och stek paneer i ca 2 minuter - ta bort dem innan paneer börjar få färg. Stek paprika tills de är mjuka. Låt rinna av på hushållspapper. Med samma stekpanna, Testa oljan genom att lägga i ett kumminfrö, om fröt spricker direkt är oljan klar. Tillsätt asafetida och jeera. Tillsätt tomatpuré, koriander, gurkmeja, bockhornsklöver och cayennepeppar. Koka i ca 4 minuter på medelvärme.
Tomat blandning kommer att minska till ungefär hälften i volym. Tillsätt ca 2 msk vatten och salt. När såsen börjar koka, blanda i paneer och paprika, låt sjuda i ca fem minuter på låg medelvärme. Servera med naan.


Kadhai Paneer

1/2 pound paneer
1 red bell pepper
1 green bell pepper
3 tbsp oil
3 medium tomatoes
About 1/4 inch piece of ginger
1 green chili
Pinch of asafetida (hing)
1 tsp cumin seed (jeera)
1,5 tbsp coriander powder (dhania)
1/2 tsp turmeric (haldi)
1/2 tsp cayenne pepper
2 tbsp chopped fenugreek leaves (methi)
3/4 tsp salt, adjust to taste

Cut the paneer and capsicum into 1 cm cubes. Mix tomatoes, ginger and green chillies with a hand blender. Heat oil in skillet over medium heat and fry the paneer for about 2 minutes - remove them before the paneer starts to brown. Fry the peppers until tender. Drain on a paper towel. Using the same skillet, test the oil by putting in a cumin seed, if the seed cracks right away the oil is ready. Add the asafetida and cumin seeds. Add the tomato paste, coriander, turmeric, fenugreek and cayenne pepper. Cook for about 4 minutes on medium heat. Tomato mixture will reduce to about half in volume. Add about 2 tablespoons of water and salt. When the sauce begins to boil, add paneer and pepper, let simmer for about five minutes on low medium heat. Serve with naan