Hittade receptet på dessa semlor hos Matverkstan. Jag har halverat receptet och lämnat bort russin. Smakrika och hälsosamma semlor.

Found the recipe for these buns at Matverkstan. I halved the recipe and left out raisins. Tasty and healthy buns.


Bovetesemlor

2,5 dl helt bovete
1 dl linfrön
0,5 dl riven morot
3,5 dl hett vatten, ca 80 grader
0,75 dl fingervarmt vatten
25 g jäst eller 2 tsk torrjäst
3 dl vetemjöl
2-3 dl fullkornsmjöl
2 msk solrosfrön
1 msk sesamfrö
0,5-1 tsk salt

Skölj bovete och tillsätt linfrön Häll sedan hett vatten över och låt svälla ca 5 timmar. Rör ut jästen i det ljumma vattnet och arbeta ihop jäst, mjöl, morot, salt och solrosfrön med boveteblandningen till en jämn men kladdig deg. Forma till bullar och låt dem jäsa på bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med vatten, strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.


Buckwheat Buns

2,5 dl whole buckwheat
1 dl flaxseed
0,5 dl grated carrot
3,5 dl hot water, about 80 degrees
0,75 dl lukewarm water
25 g fresh yeast or 2 teaspoons dry yeast
3 dl flour
2-3 dl whole wheat flour
2 tbsp sunflower seeds
1 tbsp sesame seeds
0,5-1 tsp salt

Rinse the buckwheat and add flaxseed. Pour hot water over and let soak about 5 hours. Dissolve the yeast in the lukewarm water and knead yeast, flour, carrot, salt, and sunflower seeds with buckwheat mixture into a smooth but sticky dough. Shape into buns and let them rise on parchment paper lined sheet for about 30 minutes. Preheat the oven to 225 degrees. Brush the buns with water, sprinkle with sesame seeds and bake in middle of oven for about 10 minutes. Let cool on a rack.