These tarts are really yummy and the taste resembles of twix-bars. Dark chocolate goes well with the sweet caramel sauce. This is my contribution to Kalasgott - this month's food challenge; chocolate.
Dessa bakelser är riktigt goda och smaken påminner om twix. Den mörka chokladen passar bra med den söta kolasåsen. Detta är mitt bidrag till Kalasgott - månadens matutmaning; choklad.
Chocolate-Caramel Tarts
250g plain flour
50g icing sugar
pinch salt
150g unsalted butter, cold and chopped
into chunks
iced water
Caramel sauce
1 can condensed milk
1 dl brown sugar
100 g butter
200g dark chocolate
Combine flour, icing sugar, pinch of
salt and cold butter to crumbs. Add around 1-3 tablespoons of cold water, one
tablespoon at a time, until the dough starts to come together, gently bring
together with your hands. Wrap with clingfilm and refrigerate for 15 minutes.
Preheat the oven to 200C. Lightly grease
ten 8cm tart tins. Divide the pastry between the tins and press the pastry into
the cases. Prick the base of each with a fork and transfer to the freezer for 10
minutes. Line each tin with baking paper then fill with dried beans and bake
for around 10-15 minutes. Remove the paper and beans and bake for a further
5-10 minutes or until golden brown. Remove from oven and allow to cool in tins.
Make the caramel sauce. Bring to boil
milk, sugar and butter. Let simmer, stirring until it thickens, about 20
minutes. Pour the sauce over the pastry. Place in the fridge to set. Melt
chocolate and pour over the caramel and then return to the fridge to set.
Choklad-Kola bakelser
250g vetemjöl
50g florsocker
nypa salt
150 g osaltat smör, kallt
1- 3 msk kallt vatten
kolasås
1 burk kondenserad mjölk
1 dl farinsocker
100 g smör
Blanda mjöl, florsocker, nypa salt och
kallt smör till smulor. Häll i 1-3 matskedar kallt vatten, en matsked i taget,
tills degen börjar komma samman, blanda med händerna. Ställ i kylskåp i 15
minuter.
Sätt ugnen på 200C. Smörj tio 8 cm
bakelseformar. Fördela degen mellan formarna och tryck ut den. Nagga botten med
en gaffel och flytta sedan formarna till frysen i 10 minuter. Lägg bakplåtspapper
i varje form och fyll sedan med torkade bönor och grädda i ca 10-15 minuter. Ta
bort bakplåtspapper och bönor och grädda i ytterligare 5-10 minuter eller tills
gyllenebruna. Ta bort från ugnen och låt svalna.
Gör kolasås. Koka upp mjölk, socker och
smör. Låt sjuda under omrörning tills den tjocknar, ca 20 minuter. Häll såsen i
formarna. Ställ i kylen att stelna. Smält chokladen och häll över kolan och ställ
återigen i kylskåpet för att stelna.
17 Comments
Your tart looks beautiful.
ReplyDeleteSer riktigt goda ut! Har faktiskt suttit och letat bra recept på chokladkakor de senaste dagarna för att baka och ha i frysen när det kommer besök :) Tror att det blir dessa jag gör, såg lagom enkla ut!
ReplyDeleteThese would simply disappear in my kitchen. I have chocolate gobblins that lurk waiting for creations they can consume:-) I hope you havea great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteMmmm... ser otroligt smarrig ut.
ReplyDeleteSå supersmarrigt det ser ut
ReplyDeleteEllie: Thank you!
ReplyDeleteMinna: Tack och hoppas du tycker om dem :)
Mary: :) Have a great day too!
Erika: Tack :)
Cupcakesfluffan: Tack :)
Chocolate and caramel, what a superb combo. It's hard to resist something like this.
ReplyDeleteThey look cute and tasty!
ReplyDeleteSuch a scrumptious treat!
ReplyDeleteOch vi håller för ögonen och läser:)
ReplyDeleteSer såååå goda ut! :)
ReplyDeleteElra: So true :)
ReplyDeletePam: Thanks!
Maria: Yes :)
Mårtenssons kök: Haha, den var bra!
Tove: Tack :)
Alltså ojojoj, vad underbart gott det ser ut! Ett måste att prova snart =)
ReplyDeleteAlexandra: Tack :)
ReplyDeleteOch de här då... Mums!
ReplyDeleteOj oj, de här ser verkligen supersmarriga ut.
ReplyDeleteHa en bra dag.
//Susanne
Cecilia: :)
ReplyDeleteSusanneSj: Tack :) Ha en bra dag du också!