Semlor med dadel och valnötter

2 dl surdeg
1 dl vatten
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
2 msk sirap
4-5 dl fint rågmjöl
1 dl dadel-valnötblandning

Ta ut surdegen från kylen några timmar före du skall baka. Värm vattnet till 42C, och ha i lite mjöl och jästen. Blanda och häll ner i surdegen. Blanda i salt, sirap, dadlar, nötter och mjöl. Knåda väl. Låt jäsa under duk i några timmar. Knåda degen på mjölat bord och forma till semlor. Jäs på plåt under duk ca en timme. Grädda i 225C 10-15 minuter.


Buns with dates and walnuts

2 dl sour dough
1 dl water
1 tsp dry yeast
1 tsp salt
2 tbsp suryp
4-5 dl fine rye flour
1 dl date- and walnut mixture (I used sunflower- and pumpkin seeds)

Take out the leaven from the fridge a few hours before you will bake. Heat the water to 42C, and mix in some flour and yeast. Pour into the leavening. Mix in salt, syrup, dates, nuts and flour. Knead well. Let rise under a cloth for a few hours. Knead dough on a floured table and shape into buns. Allow to rise on baking sheet under a cloth about one hour. Bake at 225C for 10-15 minutes.