Berry Cheesecake Turnovers
350 g berries
4 tsp sugar
2 tsp cornstarch
1 tsp lemon juice
pinch cinnamon
1 egg
Filling
170 g cream cheese
0,75 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
In small saucepan, stir together berries,
granulated sugar, cornstarch, lemon juice and cinnamon; let stand for 30
minutes. Stir 3 tbsp water into berry mixture; bring to boil over medium heat.
Reduce heat and simmer until thickened and strawberries begin to soften, about
2 minutes. Transfer to bowl, let cool.
Cream cheese
filling: Meanwhile, in bowl, beat together cream cheese, icing sugar and vanilla
until smooth. Set aside.
On lightly floured surface, roll out
each piece of puff pastry to 30 cm square. Cut each into 4 squares.
Divide cream cheese filling onto half of
each square, mounding filling. Top with berry mixture. Brush pastry edges with
water; fold 1 corner over filling to make triangle. With tines of fork, press
edges to seal; pierce top of each turnover in 3 places for vents. Transfer to
parchment paper–lined baking sheets.
Whisk egg with 1 tsp water; brush over
turnovers. Bake, 1 sheet at a time, in 220ºC oven until puffed and golden, 15
to 18 minutes. Serve warm or at room temperature.
Bär Cheesecake Knyten
350 g bär
4 tsk socker
2 tsk majsstärkelse
1 tsk citronsaft
nypa kanel
1 ägg
Fyllning
170 g färskost
0,75 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
I en kastrull, rör ihop bär, strösocker,
majsstärkelse, citronsaft och kanel, låt stå i 30 minuter. Rör 3 msk vatten i
bärblandningen koka upp på medelvärme. Sänk värmen och låt sjuda tills den
tjocknar och bären börjar mjukna, ca 2 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Blanda färskost, florsocker och vaniljsocker
tills den är slät. Ställ åt sidan.
På lätt mjölad yta, rulla ut varje bit smördeg till fyrkanter,
30 cm. Skär varje del i 4 rutor.
Dela fyllningen på hälften av varje ruta. Toppa med bärblandningen.
Pensla degens kanter med vatten, vik ett hörn över fyllningen för att göra en triangel.
Med gaffel, tryck kanterna täta, gör några hål i degen så att luften kommer ut
under gräddningen.
Vispa ägg med 1 tsk vatten, pensla knyten. Grädda i
220 C ugn tills gyllene, 15 till 18 minuter. Servera varma eller vid rumstemperatur.
8 Comments
Dessa såg verkligen supersmarriga ut. Cheesecake går alltid hem hos mig ; )
ReplyDeleteSusanneSj: Tack! Ja, cheesecake är väldigt gott!
ReplyDeleteHåller med, gud så goda de ser ut.
ReplyDeleteRemsan: Tack :)
ReplyDeleteThese look incredibly scrumptious!
ReplyDeleteMaria: Thanks!
ReplyDeleteVad är "rutorna" gjorda av för deg? :)
ReplyDeleteHej Theresia! Jag har använt mig av smördeg!
Delete