Tekakor med havregryn

2,5 dl vatten
1, 5 dl havregryn
25 g smör
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
1 msk sirap
0,5 tsk salt
ca 5 dl mjöl (vetemjöl och fullkornsmjöl)

Koka upp vattnet och lägg i havregrynen och smöret. Låt svalna till 37 grader för färsk jäst och till 42 för torrjäst.  Ha i mjöl, salt, sirap och jäst och blanda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen och dela den i ca 4-8 bitar (beroende på hur stora du vill ha). Rulla degen till bullar och platta ut dem med handen. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Nagga och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i ugnen ca 5-10 minuter.


Tea Cakes with Oatmeal

2.5 dl water
1,5 dl rolled oats
25 g butter
25 g fresh yeast or 2 tsp dry yeast
1 tbsp syrup
0,5 tsp salt
5 dl flour (wheat flour and whole wheat flour)

Boil water and add the oatmeal and butter. Allow to cool to 37 degrees for the fresh yeast and 42 for dry yeast. Add the flour, salt, syrup and yeast and mix to a smooth dough. Let rise covered about 30 minutes. Preheat the oven to 225 degrees. Knead dough and divide into 4-8 pieces (depending on how big you want). Roll dough into balls and flatten them with your hand. Put them on a baking sheet with parchment paper. Prick and let rise another 30 minutes. Bake in oven for about 5-10 minutes.