Om ni vill ha surdegsbröd till helgen är det dags att sätta igång en surdeg. 

If you would like to have sourdough bread this coming weekend, it's time to start a sourdough.


Bröd gjord på surdeg

Dag 1, kväll: Blanda 1 dl vatten och 2 dl vetemjöl. Rör om och ställ i rumstemperatur i en glasskål med lock.

Dag 2, morgon: Blanda i 1 dl fullkornsmjöl och drygt 0,5 dl vatten.

Dag 2, kväll: Blanda i 1 dl rågmjöl och drygt 0,5 dl vatten. Om degen kommit igång (det bildats bubblor i degen och den luktar lite surt) kan man ställa skålen i kylskåpet. Annars låter man den stå i rumstemperatur till dag 3.

Dag 3, kväll: Blanda i 1 dl rågmjöl och drygt 0,5 dl vatten. Ställ i kylskåp.

Dag 4: Surdegen är färdig att bakas med. Om du inte vill baka bröd just nu, så kan du låta degen vara kvar i kylen, men kom ihåg att mata den några gånger i veckan med 1 dl mjöl och 0,5 dl vatten, för att hålla igång den.


Surdegsbröd med frön

2 dl surdeg
1 dl vatten
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
2 msk sirap
4-5 dl fullkornsmjöl
1 dl frön (jag använde solros- och pumpafrön)

Ta ut surdegen från kylen några timmar före du skall baka. Värm vattnet till 42C, och ha i lite mjöl och jästen. Blanda och häll ner i surdegen. Blanda i salt, sirap och mjöl. Knåda väl. Låt jäsa under duk i några timmar. Knåda degen på mjölat bord och forma till ett bröd. Jäs på plåt under duk ca en timme. Grädda i 225C 25-30 minuter.


Bread made of sourdough

Day 1, evening: Mix 1 dl water and 2 dl wheat flour. Stir and set at room temperature in a glass bowl with lid.

Day2, morning: Mix in 1 dl whole wheat flour and a little over 0,5 dl water.

Day 2, evening Mix in 1 dl rye flour and more than 0,5 dl water. If the dough has formed bubbles and it smells a bit sour then you can put the bowl in the refrigerator. Otherwise, let it stand at room temperature until day 3.
Day 3, kväll: Mix 1 dl rye flour and more than 0.5 dl water. Place in the refrigerator.

Dyg 4: The sourdough is ready to bake with. If you do not want to bake bread right now, you can let the dough stay in the fridge but remember to feed it a few times per week with 1 dl flour and 0.5 dl water, to keep it going.


Sourdough Bread with Seeds

2 dl sour dough
1 dl water
1 tsp dry yeast
1 tsp salt
2 tbsp suryp
4-5 dl whole meal flour
1 dl seeds (I used sunflower- and pumpkin seeds)

Take out the leaven from the fridge a few hours before you will bake. Heat the water to 42C, and mix in some flour and yeast. Pour into the leavening. Mix in salt, syrup and flour. Knead well. Let rise under a cloth for a few hours. Knead dough on a floured table and shape into a loaf. Allow to rise on baking sheet under a cloth about one hour. Bake at 225C for 25-30 minutes.