Bär-marängrutor
ca 24 rutor 

75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
ca 1,5 dl bär, går bra med frysta, men blanda då i 1 msk potatismjöl med bären

Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker

Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa en ugnsfast form. Ca 20x30 cm. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa ordentligt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i formen. Strö över bären. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite I taget under kraftig vispning till en fast smet. Bred den över kaksmeten. Grädda i 40-45 minuter. Lägg folie över kakan ifall marängen börjar få för mycket färg. Låt svalna och skär sedan i rutor.


Berry-Meringue squares
about 24 squares

75 g roomtemp. butter
1 dl sugar
4 yolks
1,5 dl flour
1,5 tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar
2 tbsp milk
about 1,5 dl berries, fresh or frozen, if frozen stir in 1 tbsp of potato starch
Meringue
4 egg whites
2 dl sugar

Preheat oven to 175C. Grease and bread a baking pan, 20x30 cm. Beat butter and sugar fluffy. Add yolks one at a time and whisk thoroughly. Mix all dry ingredients and stir into the batter along with milk. Spread the batter into the pan. Sprinkle over berries. Beat egg whites until stiff. Add the sugar a little at a time under heavy whisking. Spread the meringue over the cake batter. Bake for 40-45 minutes. Add foil over the cake if the meringue begins to get too much color. Allow to cool and then cut into squares.