Bär-marängrutor
ca 24 rutor
75 g rumsvarmt
smör
1 dl strösocker
4 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk
vaniljsocker
2 msk mjölk
ca 1,5 dl bär,
går bra med frysta, men blanda då i 1 msk potatismjöl med bären
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
Värm ugnen till
175°C. Smörj och bröa en ugnsfast form. Ca 20x30 cm. Vispa smör och socker
poröst. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa ordentligt. Blanda alla torra
ingredienser och rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i
formen. Strö över bären. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite
I taget under kraftig vispning till en fast smet. Bred den över kaksmeten. Grädda
i 40-45 minuter. Lägg folie över kakan ifall marängen börjar få för mycket
färg. Låt svalna och skär sedan i rutor.
Berry-Meringue
squares
about 24 squares
75 g roomtemp.
butter
1 dl sugar
4 yolks
1,5 dl flour
1,5 tsp baking
powder
1 tsp vanilla
sugar
2 tbsp milk
about 1,5 dl
berries, fresh or frozen, if frozen stir in 1 tbsp of potato starch
Meringue
4 egg whites
2 dl sugar
Preheat oven to
175C. Grease and bread a baking pan, 20x30 cm. Beat butter and sugar fluffy.
Add yolks one at a time and whisk thoroughly. Mix all dry ingredients and stir
into the batter along with milk. Spread the batter into the pan. Sprinkle over
berries. Beat egg whites until stiff. Add the sugar a little at a time under
heavy whisking. Spread the meringue over the cake batter. Bake for 40-45
minutes. Add foil over the cake if the meringue begins to get too much color.
Allow to cool and then cut into squares.
2 Comments
Vilken mumsig paj :-)
ReplyDeleteTack, mumsig var den :)
ReplyDelete