The largest carrot ever grown weighed a whopping 18.99 pounds.
Den största moroten som någonsin odlats vägde 8,6 kg.


Kikärt-morotsbiffar

1 burk kikärter

1 lök

2 vitlöksklyfta

1 morot, riven

4 msk soltorkad tomapesto eller soltorkade tomater, hackade
1 msk tomatpuré

1 ägg

riven parmesan
några msk mjöl
persilja
gräslök
salt
peppar


Lägg kikärterna i en skål och mosa dem med en stavmixer till en slät smet. Hacka löken och vitlöken. Riv moroten grovt och skär soltorkade tomater mindre. Fräs löken i en stekpanna en stund och blanda löken sedan med kikärterna. Tillsätt morötter, soltorkade tomater, tomatpuré, ägg, parmesan och mjöl så mycket att du kan forma biffar av smeten. Blanda väl och krydda blandningen. Med fuktiga händer formar du biffar av smeten och steker dem i oljad stekpanna gyllene bruna.

Chickpea-Carrot Patty

1 can chickpeas

1 onion

2 cloves of garlic

1 carrot, grated

4 tbsp sundried tomatopesto or sundried tomatos, chopped
1 tbsp tomato paste

1 egg

grated parmesan
a few tbsp flour
parsley
chives
salt
pepper


Put the chickpeas in a bowl and mash them with a stick blender to a smooth paste. Chop onions and garlic. Grate the carrots coarsely and cut sun-dried tomatoes into smaller pieces. Fry the onions in a skillet for a while and then mix the onion with chickpeas. Add the carrots, sundried tomatoes, tomato paste, egg, parmesan and flour so much that you can shape patties of dough. Mix well and season the mixture. With wet hands shape  patties of the batter and fry them in oiled skillet golden brown.