Rik på vitamin B, E, K och enkelomättat fett. Innehåller 60 % mera
kalium än en banan.
För att kunna konsumeras måste avokadon ha rätt mognadsgrad, då
lossnar kärnan och skalet lätt och köttet har lagom mjuk konsistens. En mogen
avokado ger efter en aning om man trycker försiktigt vid skaftfästet.
Fördjupningen som den borttagna kärnan lämnar efter sig kan fyllas med olika
fyllningar.
Avokadofrukten är inte söt, men fettrik jämfört med andra frukter
med till största delen enkelomättat fett. Tack vare av det höga energiinnehållet
är avokado populär bland vegetarianer. Den äts vanligen rå och används i
sandwich, i toast, i sallader, i sushi, i milkshakes, i smoothies….
Rich in vitamins B, E and K. High in monounsaturated fat. 60 % more
potassium than in a banana.
A ripe avocado yields to gentle pressure when held in the palm of
the hand and squeezed. The flesh is prone to enzymatic browning; it
turns brown quickly after exposure to air. To prevent this, lime or lemon juice can be added
to avocados after they are peeled.
The fruit is not sweet, but fatty, and distinctly yet subtly
flavored, and of smooth, almost creamy texture. The avocado is very popular in vegetarian cuisine, as
substitute for meats in sandwiches and salads because of its high fat content. Generally,
avocado is served raw, served in sandwiches, on toast, in salads, sushi,
milkshakes, smoothies…
6 Comments
Avokado on kylla niin ihanaa. Me syodaan salaatissa sita joka paiva, mutta olen tehnyt siita leipaa (saksanpahkinoiden kanssa) ja pestoakin! Tosi mahtava raaka-aine :-)
ReplyDeleteÅh vad gott det låter! Detta recept måste sparas :-)
ReplyDeleteFin blogg du har :-)
Haha råkade visst kommentera på fel inlägg. Syftade ju på avokado-pesto-risotton :-)
ReplyDeleteHej Sockerrus/Lisa
ReplyDeleteRoligt att du tittade in här. Testa gärna risotton, den var mycket god!
Du har en fin och inspirerande blogg! Kram
Avokado on tosi hyvää myös soijakastikkeen kanssa! Yhdistelmä kuulostaa vähän oudolta, mutta toimii! :)
ReplyDeleteHei Keittiössäkaupungissa! Täytyy kokeilla soijan kanssa, sopii aivan varmasti, kiitos vinkistä :)
ReplyDelete