Rik på vitamin B, E, K och enkelomättat fett. Innehåller 60 % mera kalium än en banan.

För att kunna konsumeras måste avokadon ha rätt mognadsgrad, då lossnar kärnan och skalet lätt och köttet har lagom mjuk konsistens. En mogen avokado ger efter en aning om man trycker försiktigt vid skaftfästet. Fördjupningen som den borttagna kärnan lämnar efter sig kan fyllas med olika fyllningar.
Avokadofrukten är inte söt, men fettrik jämfört med andra frukter med till största delen enkelomättat fett. Tack vare av det höga energiinnehållet är avokado populär bland vegetarianer. Den äts vanligen rå och används i sandwich, i toast, i sallader, i sushi, i milkshakes, i smoothies….


Rich in vitamins B, E and K. High in monounsaturated fat. 60 % more potassium than in a banana.

A ripe avocado yields to gentle pressure when held in the palm of the hand and squeezed. The flesh is prone to enzymatic browning; it turns brown quickly after exposure to air. To prevent this, lime or lemon juice can be added to avocados after they are peeled.
The fruit is not sweet, but fatty, and distinctly yet subtly flavored, and of smooth, almost creamy texture. The avocado is very popular in vegetarian cuisine, as substitute for meats in sandwiches and salads because of its high fat content. Generally, avocado is served raw, served in sandwiches, on toast, in salads, sushi, milkshakes, smoothies…