Spenat-fetapiroger

Deg
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
2 dl riven ost
250 g gräddfil
0,5 dl olja

Fylllning
1 lök
2 klyftor vitlök
1 riven zucchini
500 g spenat
2 kokta ägg, hackade
fetaost enligt tycke
persilja
dill
salt
peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Rör först ihop de torra ingredienserna till degen och rör sedan ner olja och gräddfil. Låt stå kallt medan du förbereder fyllningen.
Hacka lök, vitlök och spenat. Riv zucchini. Stek lök och vitlök en stund, tillsätt sedan spenat och zucchini. Låt puttra tills all vätska avdunstat. Krydda och blanda ner feta och äggen.

Kavla degen på ett bakplåtspapper och ta ut runda cirklar med en form. Fyll en cirkel med rikligt med fyllning och lägg på en annan degcirkel som lock. Gör så tills all deg är använd. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugnen ca 20 minuter eller tills pirogerna fått fin gyllene färg.

Spinach-Cheese Pasty

Dough
4 dl flour
2 tsp baking powder
0.5 tsp salt
2 dl grated cheese
250 g sour cream
0,5 dl oil

Filling
1 onion
2 cloves of garlic
1 grated zucchini
500 g spinach
2 boiled eggs, chopped
feta cheese
parsley
dill
salt
pepper

Preheat the oven to 225 degrees. Stir together the dry ingredients and then stir in oil and sour cream. Let stand cold while you prepare the filling.
Chop onions, garlic and spinach. Grate zucchini. Saute onion and garlic for a while, then add the spinach and zucchini. Let simmer until all liquid has evaporated. Season and add feta and eggs.

Roll the dough on a baking sheet and take out round circles with a form. Fill a circle with plenty of stuffing and place on another dough circle as a lid. Do so until all dough is used. Brush with egg and sprinkle with sesame seeds. Bake in oven about 20 minutes or until pasties are golden.