Passar bra att äta med ost och ha på scones.
Ideal for eating with cheese and have on scones.

Fikonkompott

200 g torkade fikon
2 msk citronsaft
2 msk balsamvinäger
1 msk socker
3 dl vatten
1 kanelstång
1 dl syltsocker

Hacka fikonen i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt citronsaft, vinäger, socker, 1 dl vatten och kanelstång. Rör om. Täck med plastfolie och låt marinera i kylskåp i cirka fyra timmar. Häll innehållet i skålen i en kastrull och tillsätt 2 dl vatten. Låt sjuda på svag värme ca 45 minuter. Rör om ibland och tillsätt vatten om det behövs. Ta bort kanelstången och tillsätt syltsocker. Koka upp under omrörning. Låt koka i 10 minuter och fortsätt röra. När blandningen ser syltaktig ut, ta av från värmen och låt svalna. Förvara i glasburk och i kylskåp.

Fig Compote

200 g dried figs
2 tbsp lemon juice
2 tbsp balsamic vinegar
1 tbsp socker
3 dl water
1 cinnamon stick
1 dl jam sugar

Chop the figs into small pieces and place in a bowl. Add lemon juice, balsamic vinegar, sugar, 1 dl water and cinnamon stick. Stir. Cover with plastic wrap and let marinate in the refrigerator for about four hours. Pour contents of bowl in a saucepan and add 2 dl of water. Let simmer on low heat about 45 minutes. Stir occasionally and add water if necessary. Remove cinnamon stick and add sugar jam. Bring to a boil while stirring. Boil for 10 minutes and continue to stir. When the mixture looks jam-like, remove from heat and let cool. Store in a glass jar and refrigerate.