Tuesday, November 30, 2010

Banana Muffins



Bananmuffins med crumble

2 bananer, skalade och mosade
100 g smör 
2 dl strösocker 
2 ägg 
4 dl vetemjöl 
1 tsk bikarbonat 
1 tsk bakpulver 
1 tsk vanillinsocker 
1 dl gräddfil

Crumble 
1 dl vetemjöl
¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
en nypa kanel
50 g smör

Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, socker, bikarbonat och bakpulver i en skål. Vispa upp äggen och vispa i smör, mjölk och gräddfil. Rör ner äggblandningen i mjölblandningen. Sätt ugnen på 225 grader. Fördela smeten i muffinsformar. Strö på crumble. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter.

Banana Muffins with Crumble

2 banana, peeled och mashed
100 g butter 
2 dl sugar 
2 egg 
4 dl flour 
1 tsp bicarbonate 
1 tsp baking powder 
1 tsp vanilla sugar 
1 dl sour cream

Crumble 
1 dl flour
¾ dl sugar
1 tsp vanilla sugar
a pinch of cinnamon
50 g butter

Melt the butter and let cool. Mix flour, sugar, baking soda and baking powder in a bowl. Beat the eggs and whisk in butter, milk and sour cream. Stir egg mixture into flour mixture. Preheat the oven to 225 degrees. Divide batter into muffin cups.  Mix all the ingredients to crumble and sprinkle on muffins. Bake in oven for 10-12 minutes.


Monday, November 29, 2010

Saltigt, Savoury



Pizzapaj

Botten
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kvarg
ev. salt

Fyllning
Man tar vad man har

Rör ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i 30 min. Förgrädda pajskalet i ca 10 min i 200 C. Fyll pajsakalet med valfri fyllning. Vi hade pesto, majonnäs, tomat, cheddarost och peppar-brieost. Grädda i ugnen tills osten smält. Gott med en sallad till.

Pizza-quiche

Crust
2,5 dl flour
75 g butter
3/4 dl quark
salt, optional

Filling
Take what you have

Stir together flour and butter to a breadcrumb consistency. Add the quark and work the dough quickly. Press the dough into a pie dish, about 24 cm in diameter. Prick with a fork. Let the pie rest in the refrigerator for 30 minutes. Pre-bake pie crust for about 10 minutes at 200 C. Fill the crust with filling of your choice. We had pesto, mayonnaise, tomato, cheddar and pepper-brie. Bake in oven until cheese has melted. Good with a salad.

Sunday, November 28, 2010

1 Advent

Första söndagen i Advent är den fjärde söndagen före juldagen och första dagen i kyrkoåret. Denna dag tänds det första ljuset i adventsljusstaken. Levande ljus har alltid varit en viktig del av julen.

Advent Sunday is the first day of the liturgical year in the Western Christian churches. Advent Sunday is the fourth Sunday before Christmas Day. This day the first candle is lit of the Advent candle holder. Candles have always been an important part of Christmas.

Pepparkaksbiscotti
ca 40 skorpor

100 gr rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
7-8 dl vetemjöl
4-5 tsk pepparkakskrydda
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175°C. Rör socker och smör poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem och rör smeten slät. Rulla degen till 3 längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna i ca 15 mnuter. Ta ut plåten och stäng av värmen. Skär längderna i ca 2 cm tjocka bitar. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt bitarna stå i eftervärme tills de är genomtorra och knapriga.

Gingerbread Biscotti
about 40 biscottis

100 g butter
2 dl sugar
3 egg
7-8 dl flour
4-5 tsp gingerbread spice
3 tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar
0,5 tsp salt

Preheat the oven to 175 ° C. Stir sugar and butter fluffy. Add eggs, one at a time. Mix the dry ingredients, add them and stir the batter until smooth. Roll the dough into 3 rolls and place on a baking tray with parchment paper. Bake rolls for about 15 mnuter. Remove the baking tray and turn off the heat. Cut rolls into 2 cm thick pieces. Return the tray in the oven and let the pieces stand in the heat until they are through dry and crunchy. 

Saturday, November 27, 2010

Julen har kommit till Ikea

Visst är det roligt med Ikea i Singapore! Vi har t.o.m två affärer här. Nu har julgodsakerna anlänt. Allt från Aladdin konfekt till julmust. Julen är räddad :) 


It sure is fun to have Ikea in Singapore! We have even two shops here. Now the Christmas goodies have arrived. Everything from Aladdin chocolates to root beer.

Friday, November 26, 2010

Girls Night Out

En tjejkväll, med drink och mat. Kvällen på Breeze på The Scarlet Hotel och avslutades på Da Paolo Il Ristorante. Da Paolo är en trevlig liten restaurang på två våningar i ett shophouse. Restaurangen serverar italiensk mat.

A girls night out with drink and food. We started our evening at Breeze at The Scarlet Hotel and finished at Da Paolo Il Ristorante. Da Paolo is a pleasant little converted shophouse serving Italian food.

View from Breeze

Cherry Blossom

Frozen Lime Margerita

Maten var smakfull och fräsch.
The food was tasteful and fresh.

Antipasti
Verdure alla griglia con scamorza arrostita in foglie di spinaci
Grilled vegetables and roasted scamorza in spinach leaves


Caprese in due versioni
Buffalo mozzarella, tomatoes and basil, served in classic and deep fried styles



Mains
Penne con ricotta e pomodorini
Short pasta with ricotta, cherry tomatoes and baby spinach

Risotto al basilico con pomodoro e mozzarella di bufala
Italian rice with basil and buffalo mozzarella

Thursday, November 25, 2010

Saganaki



Feta Saganaki

250g fetaost
1 ägg
1 tsk oregano 
8 msk vetemjöl  
2 msk olivolja  
svartpeppar  
2 stora mogna tomater i skivor   
1 citronklyftor

Skär fetaost i ungefär 8 skivor. I en liten skål, vispa ägg med oregano. Doppa varje bit av feta i ägg och sedan i mjöl. Värm olivolja i en stekpanna på medelvärme. Stek osten i olivolja tills gyllene brun på båda sidor. Servera med tomatskivor, krydda med svartpeppar och garnera med citron klyftor.

Feta Saganaki

250g feta cheese  
1 egg  
1 teaspoon finely chopped fresh oregano 
8 tablespoons plain flour  
2 tablespoons olive oil  
freshly ground black pepper  
2 large ripe tomatoes, sliced  
1 lemon, cut into wedges

Slice feta into about 8 slices. In a small bowl, beat the egg with the oregano. Dip each slice of feta in egg, shake off excess, and coat in flour. Heat olive oil in a frying pan over medium heat. Quickly cook cheese in olive oil until golden, turning once. Pat dry with kitchen roll. Arrange feta on a plate with thick tomato slices, season with black pepper, and garnish with lemon wedges.

Wednesday, November 24, 2010

Ostkaka med kex / Cheesecake with Biscuites



Oreo Cheesecake

Botten
Ca 10st Oreo kex eller domino kex
25 g smält smör

Fyllning
200g Philadelphia färskost
3/4 dl socker
1 tl vaniljsocker
2 dl vispgrädde
några oreo kex till garnering

Smula oreokexen och blanda dem med det smälta smöret. Tryck ut det i en form (20cm). Rör ihop philadelphiaost, socker och vaniljsocker. Vispa grädden lätt och blanda sen ihop det med philadelphiaosten. Bred ostgrädden över kexen. Överst på kakan smular du mera oreokex. Låt stå i kylen åtminstone 3h eller över natten.

Oreo Cheesecake

Crust
About 10 oreo cookies
25 g butter, melted

Filling
200g Philadelphia cream cheese
3/4 dl sugar
1 tl vanilla sugar
2 dl whip cream
a couple of oreo cookies for garnish

Crumble oreo cookies and mix it with melted butter. Pour the cookie crumbs into a baking tin  (20cm) and press it evenly to form a nice base. Mix cream cheese, sugar and vanilla sugar. Whip the cream and mix it together with the cream cheese. Pour the cheese cream over biscuits. Garnish with more oreo cookie crumble. Let stand in refrigerator at least 3 h or overnight.

Tuesday, November 23, 2010

God kvällsbit / Evening Snack

Det här är lite som en varm smörgås, men ändå annorlunda. Till fyllningen kan man ta vad man har eller önskar. Idén fick jag från en svensk matblogg. 
This is a bit like a warm sandwich, but still different. For the filling, you can take what you have or want. The idea I got from a Swedish food blog.


Fylld semla

2 semlor
1 ägg
1 dl mjölk eller grädde
riven ost
oregano
basilika
körsbärstomater
pesto

Skär locket av semlorna och gröp ur dem. Blanda ägg, grädde, ost, salt, peppar, oregano och basilika. Häll fyllningen i semlorna. Toppa med körsbärstomater och  lite riven ost. På med locken och slå in dem i folie. Grädda i 200 C ugn ca 30 min. Gott att äta med en grönsallad.


Stuffed Roll

2 rolls
1 egg
1 dl milk or cream
grated cheese
oregano
basil
plum tomatoes
pesto

Cut the top of the buns and make a hole in them. Mix eggs, cream, cheese, salt, pepper, oregano and basil. Pour the filling into buns. Top with cherry tomatoes and some grated cheese. Put the top back and wrap it in foil. Bake in 200 C oven for about 30 minutes. Good to eat with a green salad.

 

Monday, November 22, 2010

Zucchini Muffins




Squash-Apelsinkaka, eller muffins
10 bitar

2 ägg
2 ½ dl socker
2 dl riven squash
1 apelsin, saft och rivet skal från ½
125 g smält smör
3 ½ dl vetemjöl
1 msk kanel
2 tsk bakpulver
1 tsk muskot
½ tsk salt

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, squash och apelsinjuice- och skal. Blanda alla torra ingredienser och vänd ned dem i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda mitt i ugnen i 40 minuter. Om du gör muffins, grädda dem 10-20 minuter, beroende på storleken.

Zucchini-Orange cake, or muffins
10 pieces

2 egg
2 ½ dl sugar
2 dl grated zucchini
1 orange, juice and zest
125 g melted butter
3 ½ dl flour
1 tbsp cinnamon
2 tsp baking powder
1 tsp nutmeg
½ tsp salt

Preheat the oven to 175 degrees. Beat eggs and sugar until fluffy. Add butter, zucchini and orange juice- and zest . Mix all dry ingredients and fold them into the batter. Pour batter into a greased and breaded form. Bake in oven for 40 minutes. If you make muffins, bake them for 10-20 minutes, depending on the size.

Sunday, November 21, 2010

"Mac & Cheese"

Makaroner och ost
  
Inte kanske den mest näringsrika maten, men när du använder dig av spenat och tomat blir det mycket bättre. Nästan hälsosamt.
  
4 portioner
250 g makaroni pasta
175 g spenat
200 g tomater
50 g smör
50 g vetemjöl
600 ml mjölk
1 nypa cayenne peppar
175 g Cheddar ost, riven
salt och malen svartpeppar
  
Koka makaroner enligt anvisning. Tvätta spenaten och hacka grovt. Placera i en stor kastrull och koka under omrörning, tills den har mjuknat. Skär tomaterna. Sätt ugnen på 200C. Smält smöret i en stor kastrull. Rör i mjöl med träslev och koka under omrörning, i 1 minut. Tillsätt lite av mjölken i gången, rör väl tills slät. Rör i cayennepeppar, 100g av osten och de avrunna makaronerna. Smaka av. I en lätt smord stor ugnsfast form lägg hälften av makaroniblandningen. Täck med spenat. Lägg i de skivade tomaterna följt av den återstående makaroni blandningen. Strö över resterande ost och baka i ugnen i 15-20 minuter tills osten är gyllene och bubblar.
  
Macaroni-Cheese Layer
  
Propably not the most nutritious food, but by adding spinach and tomato it gets better. Almost healthy.
  
Serves 4
250 g macaroni pasta
175 g spinach
200 g tomatoes
50 g butter
50 g plain flour
600 ml milk
1 pinch cayenne pepper
175 g mature Cheddar cheese, grated
salt and ground black pepper
  
Bring a large pan of water to the boil and cook the macaroni according to instructions. Drain. Wash the spinach and roughly chop. Place in a large saucepan and cook, stirring, until it has wilted. Slice the tomatoes. Preheat the oven to 200C. Melt the butter in a large saucepan. Stir in the flour with wooden spoon and cook, stirring, for 1 minute. Add about ¼ of the milk, stirring well until smooth. Add the milk in this way untill it has all been incorporated and you have a smooth sauce. Stir in the cayenne pepper, 100g of the cheese and the drained macaroni. Season to taste. In a lightly greased large ovenproof dish spoon half of the macaroni mixture. Cover with spinach. Add the sliced tomatoes followed by the remaining macaroni mixture. Sprinkle with the remaining cheese and bake in the oven for 15-20 minutes until the cheese is golden and bubbling. 

Saturday, November 20, 2010

Smakfullt Bröd / Tasteful Bread



Brytbröd med soltorkad tomat och ost

Det här är ett gott bröd att äta bara så där utan pålägg, till sallad, soppa, ha med på picnic…ja, du väljer helt själv.

0,5-1 burk med soltorkad tomatpesto
50 g jäst / 1 påse torrjäst
5 dl vatten
1 dl olivolja
1 dl riven cheddarost eller annan smakrik ost
1 msk strösocker
2 tsk salt
1/2 - 1 tsk paprikakrydda 
16 dl vetemjöl
Garnering 2 dl cheddarost 

Smula jästen i en bunke och häll över det fingervarma vattnet, lite i taget till jästen löst sig. Rör i mjölet, oljan, tomatpeston, paprikakryddan, ost, socker och saltet. Arbeta sedan degen så att den blir smidig. Låt jäsa i ca 40 minuter under bakduk. Platta ut degen på en ugnsplåt och dela den i lagom stora brytdelar med en kniv. Strö över osten. Picka sedan brödet med en gaffel. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Baka i ugn på 225 grader i ca 20 minuter. Låt svalna på ett galler innan brödet bryts.

Bread with sundried tomato pesto and cheese

This is a very good bread to just eat like it is, or why not with a salad, soup…well, the choice is yours.

0,5-1 jar sundried tomatopesto
50 g yeast / 1 sacket of dried yeast
5 dl water
1 dl olive oil
1 dl grated cheddar cheese
1 tbsp sugar
2 tsp salt
1/2 - 1 tsp paprika spice
16 dl flour
Garnish 2 dl cheddar cheese

Desolve yeast in lukewarm water. Add the rest of the ingredients. Let the dough rise for 40min. Flatten the dough on a baking tray and cut it into bite-sized pieces with a knife. Sprinkle with cheese. Peck then bread with a fork. Let rise another 20 minutes. Bake in oven at 225 degrees for about 20 minutes. Let cool on a rack.

Friday, November 19, 2010

After Eight

After Eight är god att äta som sådan, men passar även i bakverk. Denna kaka stillar chokladsuget för en stund.
After Eight is good to eat as such, but is also suitable for cakes. This cake allays chocolate craving for a while.


After Eight kladdkaka

100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 dl kakao
1/2 tsk salt
After Eight choklad

Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med ströbröd eller kokos. Sätt ugnen på 175 grader. Rör i hop de torra ingredienserna och tillsätt sen smöret och sist äggen. Häll hälften av smeten i formen. Fördela after eight plattorna över kakan och häll på resten av smeten. In i mitten av ugnen ca 15-30 min, beroende på hur stor form man har. Känn med sticka med jämna mellanrum för den ska vara kladdig! Super smarrigt med vaniljglass.

After Eight Mud Cake

100 g butter, melted
2 egg
3 dl sugar
1,5 dl flour
1 dl cocoa
1/2 tsp salt
After Eight chocolate

Grease a pan with removable edge and bread it with bread crumbs .Preheat the oven to 175 degrees. Stir the dry ingredients together and then add the butter and last eggs. Pour half of batter into the pan. Put After Eight chocolate on cake and pour the rest of the batter. Bake in the middle of the oven for about 15-30 minutes. It is supposed to be sticky! Really yummy with vanilla ice cream.

Thursday, November 18, 2010

Torsdag är plättdag / Thursday is Pancake Day

Traditionellt äts plättar efter en tallrik ärtsoppa på torsdagar. Den serveras då med sylt och grädde. 
Traditionally pancakes are eaten after a bowl of pea soup on a Thursday. It's served with jam and whipped cream. 
Plättar

2 ägg
5 dl mjölk
2,5-3 dl mjöl
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 msk smält smör

Vispa samman ägg och mjölk, sikta i mjölet lite taget. Avsluta med det smälta smöret. Låt smeten vila cirka 30-60 minuter. Hetta upp en stekpanna med smör och stek plättarna på båda sidor gyllene bruna. Servera med sylt, äpplekompott, vaniljglass, lönnsirap…

Pancakes

2 egg
5 dl milk
2,5-3 dl flour
3 tbsp sugar
1 tsp vanilla sugar
1 tsp salt
1 tbsp melted butter

Whisk together eggs and milk, sift in the flour a little at a time. Finish with the melted butter. Let batter rest about 30-60 minutes. Heat a skillet with butter and fry the pancakes on both sides golden brown. Serve with jam, apple compote, vanilla ice cream, maple syrup…
Plättar är en rätt som inte verkar kunna bli omodern och den finns i olika former över hela världen;
Pancakes are a dish that does not seem to be outdated and it comes in different forms throughout the world;

Indien/India – Dosa

Malesien, Malaysia/Singapore - Apam Balik
Indonesien/Indonesia – Serabi
Korea – Hwajeon
Australien/Australia – Pikelets
Frankrike/France – Crêpes
Italien/Italy – Crespelle
Sverige/Sweden – Pannkaka

Wednesday, November 17, 2010

Apples



Äpplekompott

4 äpplen
2 msk smör
2 msk farinsocker
1/2 tsk kanel

Skala och skär äpplen i bitar. Stek äppelbitarna i smör och farinsocker 5-10 minuter. Rör ner kanel. Servera med plättar, glass, även gott tillsammans med naturell yoghurt.

Apple Compote

4 apples
2 tbsp butter
2 tbsp brown sugar
½ tsp cinnamon

Peel and cut apples into pieces. Fry the apple pieces in butter and brown 5-10 minutes. Stir in cinnamon. Serve with pancakes, ice cream, also good with plain yoghurt.

Tuesday, November 16, 2010

Starbucks again

Starbucks är ett café som jag gärna går till och äter lunch. Snabbt, lätt och gott!
Starbucks is a café where I gladly eat lunch. Fast, easy and good!

Mozzarella & Tomato Cheese Bagel 
Mocha Frappuchino 

Monday, November 15, 2010

Monday Soup



Soppa på pumpa

700 g pumpa i små bitar
vatten
1 burk vita bönor
1 grönsaks buljongtärning
2 tsk curry
en skvätt grädde
salt

Koka pumpan i vatten och smula ner buljongtärningen. Koka pumpan mjuk och mixa den sedan i en mixer slät tillsammans med bönorna. Tillsätt grädde och kryddor. Späd ut med lite vatten eller grädde om soppan känns för tjock. Värm upp på nytt. Servera med t.ex. rostade pumpakärnor och ostbröd.

Pumpkin Soup

700 g pumpkin, small cubes
water
1 can white beans
1 vegetable stock cube
2 tsp curry
powder
a dash of cream
salt

Cook the pumpkin in water and crumble in the stock cube. Cook the pumpkin soft and blend it in a blender along with the beans smooth. Add cream and spices. Dilute with a little water or cream if the soup seems too thick. Heat up again. Serve with e.g. roasted pumpkin seeds and cheese bread

Sunday, November 14, 2010

Fars Dag / Father's Day


Grattis Pappa!


Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder och den inträffar i Finland den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av fäder och förfäder. Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA.

Father's Day is a widely known celebration honoring fathers and celebrating fatherhood, paternal bonds, and the influence of fathers in society. In Finland Father's Day is celebrated on the second sunday in November.

Hallonrutor
ca 24 mindre bitar

2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
3,5 dl mjöl
225 g margarin
1 ägg
1 citron, rivet skal + saft
500g  hallon
3 tsk majsstärkelse
1 dl socker
1/4 tsk salt
 
Sätt ugnen på 190°. Smörj en ugnsform med ungefärlig storlek 23x33cm.
Riv skalet av citronen, lägg åt sidan. Pressa saften från citronen i en mindre skål. Tillsätt majsstärkelse och 1 dl socker, blanda väl. Vänd ner hallonen.
I en stor bunke, rör samman bakpulver, citronskal, mjöl, salt, smör, 2,5 dl socker och ägg.
Fördela hälften av pajdegen i den smorda formen. Bred ut hallonblandningen och fördela jämt. Smula över resten av pajdegen. Grädda i mitten av ugnen i 35-45 minuter.
Låt svalna helt innan du skär pajen i bitar.


Raspberry Crumb Bars
about 24 small pieces

2,5 dl sugar
1 tsp baking powder
3,5 dl flour
225 g butter
1 egg
1 lemon, juice and zest
1/4 tsp salt (optional)
500 g fresh raspberries
1 dl sugar
3 tsp cornstarch

Preheat the oven to 190 degrees C. Grease a 23x33 cm pan. In a medium bowl, stir together 2,5 dl sugar, flour and baking powder. Mix in salt. Use a fork or pastry cutter to blend in the butter and egg. Dough will be crumbly. Pat half of dough into the prepared pan. In another bowl, stir together the sugar and cornstarch. Gently mix in the raspberries. Sprinkle the raspberry mixture evenly over the crust. Crumble remaining dough over the berry layer. Bake in preheated oven for 35-45 minutes, or until top is slightly brown. Cool completely before cutting into squares.

Saturday, November 13, 2010

Osttallrik / Cheese Platter

Salta kex, ostar, frukt - gott en lördagskväll framför tv:n!
Savory biscuites, cheeses, fruits - a nice treat on a saturday evening watching television!