Sunday, October 31, 2010

Söndagsfika / Sunday Cookie

Naggande goda småbröd!
Jolly good cookies!

Hallongrottor

200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1 dl hallonsylt / lingonsylt
 
Sätt ugnen på 200°C. Rör smör och socker poröst i en bunke. Tillsätt mjölen, bakpulver och vaniljsocker och arbeta ihop till en deg. Ta upp degen på bakbordet och forma till tre längder. Dela varje längd i tio bitar och rulla till små bollar och lägg sedan i småbrödsformar. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en klick sylt.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

Raspberry Cookies

200 g butter
1 dl sugar
3 dl flour
1 dl ground almond
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar

1 dl raspberry jam / lingonberry jam

Preheat oven to 200C. Cream butter and sugar fluffy in a bowl. Add flour, baking powder and vanilla sugar. Remove the dough from the bowl and shape into three lengths. Split each length into ten pieces and roll into small balls. Make a depression in each cookie and put in a dollop of jam. Bake in oven about 12 minutes. Let cool on a rack.


Saturday, October 30, 2010

Mumsig kaka / Yummy Cake


Det kom ett paket i posten, från Finland, innehållande bl.a. en tidning med detta recept. Mycket god kaka.

Päronkaka med valnötter och honung
10 bitar

4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 stora päron
50 g valnötter
2-3 msk honung
1 tsk kardemumma
pärlsocker
ca 75 g margarin, riktigt kallt

Vispa ägg och socker med en elvisp i 5 min. Tillsätt vetemjöl och rör så att allt är precis blandat. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Skär päronen i skivor och lägg dem i omlott i ett cirkelmönster ovanpå smeten. Smula hälften av valnötterna över (spara resten till garnering). Lägg på små klickar med honung. Strö över kardemumma och pärlsocker. Hyvla margarin över kakan. Grädda i 175C i 40-45 min. Känn med en provsticka så att den är färdig. Garnera med resten av valnötterna. Sikta över florsocker. Servera med vaniljsås eller glass.



A package came with the post, from Finland, including a magazine with this recipe. Very good cake.

Pear Cake with Walnuts and Honey
10 pieces

4 egg
3 dl sugar
3 dl flour
2 big pear
50 g walnuts
2-3 tbsp honey
1 tsp cardamom
pearl sugar
about 75 g margarine, really cold

Beat eggs and sugar with an electric mixer for 5 min. Add flour and stir so that everything is just blended. Pour batter into a greased and breadcrumbled form, about 24 cm in diameter. Cut pears into slices and put them in a circular pattern on top of batter. Crumble half of the walnuts over (save the rest for garnish). Add the honey. Sprinkle with cardamom and sugar pearls and add margarine over the cake. Bake at 175C for 40-45 min. Garnish with the rest of the walnuts. Sift over icing sugar. Serve with custard or ice cream.


Friday, October 29, 2010

Pumpakärnor / Pumpkin Seeds

De är rika på mineraler, vitaminer och protein och innehåller också mycket omättat fett. Rostade och saltade pumpakärnor är goda som snacks.

They are rich in minerals, vitamins and protein and also contains lots of unsaturated fats. Roasted and salted pumpkin seeds are good as a snack.



Rostade pumpakärnor

2dl pumpakärnor
1 tsk salt
ev. chilipulver
  
Skölj pumpakärnor noga i vatten. Om kärnorna är torra, lägg dem i blöt ett tag. Lägg kärnorna på plåt, strö över salt och (chilipulver) och rosta dem i 175 grader i 20-30 minuter, till de är gyllene och helt genomtorra. Förvaras i tät burk.

Toasted pumpkin seeds

2 dl pumpkin seeds
1 tsp salt
chili powder

Rinse the pumpkin seeds thoroughly in water. If the kernels are dry, put them to soak for a while. Add the kernels on a baking sheet, sprinkle with salt and (chilli powder) and roast them at 175 degrees for 20-30 minutes, until they are golden and fully dry. Store in a sealed jar.


Pumpa / Pumpkin

Pumpan är släkt med melon och gurka och kommer ursprungligen från Sydamerika, där den odlades av indianerna långt innan européerna kom dit.
Pumpan går att använda till mycket: rosta i ugn, puréer, soppor, i grytor och i bakverk. Alla pumpor har en söt smak.
Förutom de jättestora Halloween-pumporna finns det små söta prydnadspumpor.

Matbutikerna i Singapore har ett överflöd av pumpor just nu. Här är ett smakprov.
Om du vill veta vad man kan gör med pumpakärnor, besök bloggen idag lite senare.


Pumpkins are related to melon and cucumber and is originally from South America, where it was cultivated by the Indians long before Europeans arrived. 

Pumpkins can be used to much: toast in the oven, purees, soups, in stews and baked goods. All pumpkins have a sweet taste. 
In addition to the giant Halloween pumpkins are the cute little decorative pumpkins.


Grocery stores in Singapore has an abundance of pumpkins right now. Here's a taste.
If you want to know what you can do with pumpkin seeds, come back in a while.

Bilderna är tagna med min iPhone 4
The photos are taken with my iPhone 4

Thursday, October 28, 2010

Lasagne

Lasagne tros ha sitt ursprung i Italien. Men termen "lasagne" kommer från det grekiska ordet lasanon, vilket betyder potta.

Lasagna is believed to have originated in Italy. However, the term "lasagna" comes from the Greek lasanon, which means chamber pot.


Vege-Lasagne

Tomatsås
500 g tomater, krossade
1 dl sojakross
2 morötter, skivade
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk basilika
1 tsk oregano
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning

Bechamelsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm muskotnöt
Cheddar, riven / Getost
Lasagneplattor

Sätt ugnen på 225C. Smörj en ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen, förutom soyakross och kryddor. Koka tomatsåsen 20min, därefter tillägger du soyakrosset och kokar ytterligare 10 min. Krydda. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Späd med mjölken under vispning och låt såsen sjuda ca 5 min. Rör ner riven ost och smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Fyll ugnsformen med ett lager sås, sedan lasagneplattor och ett lager tomatsås. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av tomatsås, bechamel samt ost. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 min.


Veggie-Lasagne

Tomato Sauce
500 g tomatoes, crushed
1 dl textured soy protein
2 carrots, sliced
1 onion
2 garlic cloves
1 tsp basil
1 tsp oregano
0,5 tsp salt
pinch of black pepper
1 vegetable stock cube

Bechamel sauce
2 tbsp butter
2 tbsp flour
5 dl milk
0,5 tsp salt
pinch of black pepper
pinch of nutmeg
Cheddar, grated / Goat cheese
Lasagne sheets

Preheat the oven to 225C. Grease an ovenproof dish. Mix all ingredients for the tomato sauce, except soy protein and spices. Cook the sauce 20 minutes, then add the soy protein and cook another 10 minutes. Season to taste. Melt butter in a saucepan. Add flour and whisk smooth. Dilute with milk while wisking and let the sauce simmer about 5 minutes. Stir in grated cheese and season with salt, pepper and nutmeg. Fill the ovenproof dish with a layer of sauce, then lasagne sheets and a layer of tomato sauce. Continue until all lasagne sheets are used and conclude with a final layer of tomato sauce, bechamel and cheese. Bake in center of oven about 30 minutes.


Wednesday, October 27, 2010

Halloween!

Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Halloween firas den 31 oktober. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis - liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Finland.

Halloween has its origins in Ireland and partly in Scotland. Halloween is a holiday celebrated on the night of October 31. Traditional activities include trick-or-treating, bonfires, costume parties - similar to the Easter tradition with Easter witches in Finland.


Pumpamuffins
 
ca 14 st, normalstora

2 ägg
2 dl socker
50 g smör
2.5 dl pumpamos
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 msk honung
3 dl vetemjöl
 
Skala och skär pumpan i små bitar. Koka bitarna i vatten, ca 5 min och mosa dem sedan med gaffel. Låt svalna. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner smör, honung och pumpamos i äggblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa så att det blir en slät smet. Fördela smeten i muffinsformar och grädda ca 14 minuter på 200 grader. Dekorera enligt önskemål.



Pumpkin Cupcakes

Makes about 14

2 egg
2 dl sugar
50 g butter
2.5 dl pumpkin mash
2 tsp baking powder
2 tsp cinnamon
1 tbsp honey
3 dl flour

Peel and cut pumpkin into small pieces. Boil the pieces in water, about 5 minutes and then mash them with a fork. Melt the butter and let cool. Beat eggs and sugar until fluffy. Whisk butter, honey and pumpkin mash in egg mixture. Add the dry ingredients and whisk to make it a smooth batter. Divide batter into muffin cups and bake about 14 minutes at 200 degrees. Decorate as desired.

Tuesday, October 26, 2010

Lunch @ Starbucks

Starbucks är en amerikansk cafékedja som funnits i Singapore sedan 1996. Starbucks är världens största cafékedja och har som mission att inspirera och vårda den mänskliga andan - en person- en kopp och ett kvarter i taget. Layouten och atmosfären i Starbucks-caféerna är särskilt utformade att vara mysiga och intima, men samtidigt ge kunden ett personligt utrymme att använda som han/hon vill. I Singapore är Starbucks mycket populärt bland studerande, expat-fruar, businessfolk mfl. 
Mitt favoritkaffe är Mocha Frappuccino - ett iskaffe med smak av mocka och choklad. Och bland tesorterna väljer jag helst Spearmint Green tea. 

 Spinach and vegetable wholemeal quiche

Starbucks is an American coffee shop chain that has been in Singapore since 1996. Starbucks is the world's largest coffee shop chain and has as mission to inspire and nurture the human spirit - one person-one cup and one block at a time. The layout and atmosphere of Starbucks is specifically designed to be cozy and intimate, but at the same time give the customer a personal space to use as they wish. In Singapore Starbucks is very popular among students, expat-wives, business people and others.
My favorite coffee is Mocha Frappuccino - an iced coffee with hints of mocha and chocolate. And among tea varieties to choose between I like the Spearmint Green Tea.

Monday, October 25, 2010

Krispigt bröd / Crispy Bread



Knådfritt bröd

3 dl vatten
¼ tsk torrjäst
7 dl mjöl
1-2 tsk salt

Blanda mjöl, salt och torrjäst i en stor bunke.  Häll i det rumsvarma vattnet och rör runt så allt blandas. Nu har du en kladdig och lös deg. Täck med plastfolie eller lock och låt jäsa på ett varmt ställe minst 12-24h.
Vänd ner degen försiktigt på mjölad bord. Med mjölade händer platta man till den lite, drar försiktigt i degen och lägger kanterna omlott, fortsätt tills du har en stor bulle. Forma snabbt och varsamt en boll av degen med mjölade händer. Strö rikligt med vetemjöl på en kökshanduk, lägg brödet med skarvsidan ned på handduken och strö över mer vetemjöl. Täck in brödet med handduken låt jäsa ca 2 timmar.

Värm ugnen till 250 grader minst en halvtimme innan degen är färdigjäst. Ställ in en ugnsfast form med lock under uppvärmningen. När ugnen är färdig tar du ut formen ur ugnen. Vänd försiktigt ned brödet i formen med skarvsidan upp. Bry dig inte om om degen ser ut som en enda sladdrig röra, brödet formas under gräddningen. Grädda 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter tills brödet är fint gyllenbrunt. Låt svalna på ugnsgaller. Nu har du ett krispigt, segt och gott bröd. Brödet passar bra att rosta följande dagar, om det finns något kvar.



No-Knead bread

3 dl water
¼ tsp dry yeast
7 dl flour
1-2 tsp salt

Mix flour, salt and dry yeast in a large bowl. Pour in the room warm water and stir so everything is mixed. Now you have a sticky and soft dough. Cover with plastic wrap or lid and let rise in a warm place at least 12-24h. Fold the dough gently on floured table. With floured hands flat the bread a bit and and fold over onto itself a few times.  Flour a baking towel and put the bread on the towel, sprinkle with some flour, and then cover the bread with the towel. Let rise until doubled in size, about 2 hours.

Preheat oven to 250 degrees for half an hour before dough is risen. Set a baking pan with a lid in the in the oven during warming. When the oven is ready, remove the form from the oven. Gently fold the bread into the hot pan with the seam side up. Bake 30 minutes with the lid and then remove lid and bake another 15-30 minutes until bread is nicely golden brown. Let cool on wire rack. Now you have a crispy, chewy and good bread. You can toast it the next days, if there is any left.
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU

Sunday, October 24, 2010

Minidonitser / Mini Donuts


Under andra världskriget, delade Röda Korsets kvinnor, s.k. Doughnut Dollies ut varma donitser till soldaterna. I USA bakas över 10 miljarder donitser varje år.

During World War II, Red Cross women, known as Doughnut Dollies passed out hot doughnuts to the hard fighting soldiers. Today, in the United States alone, over 10 billion doughnuts are made every year.



Detta är en lite hälsosammare variant av donitser, för att det bakas i ugn!
This is a little healthier version of donuts, because you bake them in the oven!


Donitser i ugn

1.5 dl socker
3 msk smör
1 ägg
4,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt 
0,5 tsk kardemumma
1,5 dl mjölk

Rör ihop smör och socker, tillsätt ägg och de torra ingredienserna och till sist mjölken. Rör om. Fyll en donitsplåt med smeten. Grädda i ugn på 175C i ca 15 min. Dekorera enligt önskemål.

Donuts made in the oven

1.5 dl sugar
3 tbsp butter
1 egg
4,5 dl flour
1 tsp baking powder
0,5 tsp salt 
0,5 tsp cardamom
1,5 dl milk

Stir together butter and sugar, add egg and dry ingredients and finally the milk. Stir. Fill a donutpan with batter. Bake in oven at 175C for about 15 min. Decorate as desired.

Saturday, October 23, 2010

Middagstips! / Dinner Tips!


Risotto- eller biffar

Det finns ca 80-tusen olika sorters ris i världen idag. Ris heter Orysa Sativa på latin, vilken är den mest producerade risarten.

Idén till dessa biffar har jag fått från en restaurang här i Singapore, som serverar endast vegetarisk mat. Biffarna har blivit en favorit hemma hos oss.
Av överbliven risotto lagar du följande dag dessa biffar. Jag brukar ofta bara laga risotto, för att göra biffar, så gott!

2-3 pers

1 lök 
1-2 vitlöksklyftor 
olivolja 
1,5 dl risottoris 
5-7 dl grönsaksbuljong 
Smör
Parmesanost / Getost
Salt och peppar

Skala och hacka löken. Fräs den i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa en stund. Häll på av den heta buljongen, några deciliter i taget allt eftersom vätskan kokar in i riset. Det här tar ca 20-30min. Låt inte all vätska koka in. När risotton nästan är klar, klicka i smör och riven ost, salta och peppra. Den färdiga risotton ska vara krämig. Ät genast!

Om du nu istället vill laga risottobiffar, så låter du risotton först svalna och ställer den sedan i kylskåpet en stund. Forma risotton till biffar, som du panerar i ägg och mjöl och steker i olja ca två minuter på var sida.

Risotto- or Patties

There are approximately 80-thousand different kinds of rice in the world today. Rice is called Orysa Sativa in Latin, which is the most produced rice species.

Risotto is just so good. If you have left-over risotto, then you have to do these patties. I often just do risotto to make these. I've got the idea to these patties from a vegetarian restaurant here in Singapore.

Serves 2-3

1 onion 
1-2 garlic cloves 
olive oil
1,5 dl risotto rice
5-7 dl vegetable broth
Butter
Parmesan cheese / Goat cheese
Salt och pepper

Heat oil in saucepot. Add onion and garlic, cook for 2min, then add the rice. When the rice has taken on a pale, golden color, pour in  1-2dl  broth to the rice, and stir until the broth is absorbed. Continue adding broth 1-2dl at a time, stirring continuously, until the liquid is absorbed and the rice is al dente, about 20 to 30 minutes. Add some butter, grated cheese, salt and pepper. Eat immediately!

Now if you want to do patties, let the risotto first cool down and then put it in the refridgerator. It's easier to form patties when the risotto is cold.
In a medium bowl, crack and whisk 1 egg. In a separate bowl mix plain breadcrumbs. Dip the risotto patty into the egg and then dredge it in the breadcrumbs.
Heat 2 tbsp olive oil in a large skillet over medium-high heat. Cook the patties until the bottom side is golden brown, about 2 minutes. Turn over and brown on the other side, about 2 minutes. Ready! 

Friday, October 22, 2010

Kuːskuːs

Couscous tillverkas normalt av durumvete som blandas med vatten och formas till små korn. Kornen blandas med mjöl för att de inte ska klumpa ihop sig. Efter det torkas kornen och överblivet mjöl silas bortCouscous är nationalrätt i Algeriet, Marocko och Tunisien.

Today's couscous consists of small granules or pellets made from semolina flour (from the heart of durum wheat). It resembles farina, polenta, or grits but slightly largerCouscous is the national dish of Algeria, Morocco and Tunisia.
Kryddig couscous

2 dl couscous
2 dl grönsaksbuljong
1 lök
150 g chaminjoner
1 msk olja
2 tsk curry
1 msk paprikakrydda
2 msk tomatpuré
1 dl russin
1 tsk salt
1 msk smör
             
Koka buljongen. Ta bort från plattan och blanda i couscous. Låt svälla några minuter. Tillsätt smör och rör om. Hacka lök och svamp. Värm olja i en stekpanna och lägg i kryddorna. Stek en stund och tillsätt sedan löken och svampen. Stek en stund, så att lök och svamp får lite färg.  Till sist häller du i även couscous, russin, och tomatpure och steker ytterligare en stund. Krydda med salt. Färdigt att servera.

Spicy Couscous

2 dl couscous
2 dl veg. stock
1 onion
150 g mushroom
1 tbsp oil
2 tsp curry
1 tbsp paprika
2 tbsp tomato paste
1 dl raisin
1 tsp salt
1 tbsp butter

Boil the broth. Remove from heat and stir in couscous. Let soak a few minutes. Add butter and stir. Chop onions and mushrooms. Heat oil in a pan and add the spices. Fry for a while and then add the onions and mushrooms. Fry for a while, so that the onions and mushrooms get golden brown. Finally, pour in couscous, raisins, and tomato puree and fry for a while. Season with salt. Ready to serve.

Thursday, October 21, 2010

Mini Cupcakes

Jag fick ett roligt uppdrag att baka minimuffins till ett barnkalas. 
I got a fun task to bake mini cupcakes for a birthday party.
Minimuffins
26 st
 
1 ägg
0,75 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 g smält margarin
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en liten nypa salt
 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills det är fluffigt. Rör ner mjölk och margarin försiktigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och saltet i en bunke, rör ner i äggsmeten. Häll i formar och grädda ca 10 minuter i 200 grader.

Smörkräm-frosting

125 g smör
250 g florsocker
2 msk  mjölk
ev. kakao / smält choklad / hushållsfärg

Smöret och mjölken skall vara rumstempererade. Vispa ihop smör och socker med elvisp. När väl blandat, häll i mjölk och valfri smaksättare. Vispa tills den är slät och krämig.

Mini cupcakes
26 pieces

1 egg
0,75 dl sugar
0,5 tsp vanilla sugar
1 dl milk
50 g melted margarine
2 dl flour
1 tsp baking powder
a small pinch of salt
 
Beat egg, sugar and vanilla sugar until fluffy. Stir in milk and margarine gently. Mix flour, baking powder and salt in a bowl, then stir it in the egg mixture. Pour into molds and bake about 10 minutes at 200 degrees.

Buttercream Frosting

125 g butter
250 g icing sugar
2 tbsp milk
cocoa powder / melted chocolate / food color

Have butter and milk at room temperature. Beat together the butter and sugar with an electric beater. Once well combined, add the combined milk and your choice of taste. Beat until smooth and creamy.


Wednesday, October 20, 2010

Saltig paj / Savoury Quiche



Paj med pesto och rostade grönsaker

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
2 msk vatten, kallt 

Fyllning
2 paprikor, röd och gul
2 rödlökar
300 g zucchini
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl pesto

Finfördela smöret i mjölet till en smulig massa med fingertopparna. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant (24 cm i diameter). Nagga med en gaffel. Låt vila i kyl 15-30 minuter.
Fyllning: Sätt ugnen på 250°. Kärna ur paprikorna och skala löken. Skär paprikan i bitar, löken i tunna klyftor och zucchini i skivor. Lägg allt på en plåt. Stänk över oljan och krydda med salt och peppar. Sätt in mitt i ugnen 15-20 minuter. Vispa ihop ägg, mjölk och pesto. Sänk ugnsvärmen till 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Lägg i grönsakerna. Häll över äggblandningen. Grädda pajen i mitten av ugnen 35-40 minuter.

Quiche with pesto and roasted vegetables

Quiche dough
3 dl flour
125 g butter, cold
2 tbsp water, cold

Filling
2 caspicum, red and yellow
2 red onions
300 g zucchini
1 tpsb olive oil
1 tsp salt
black pepper
3 egg
2 dl milk
1 dl pesto

Cut the butter into small pieces and rub into the flour with finger-tips until it takes on the texture of breadcrumbs. Add the water and knead lightly into a pliable but not sticky dough.  Put it in a flan tin and prick the base with a fork. Let it stand for 15-30 minutes in the fridge before using.
Warm the oven on 250C. Dice the vegetables. Put them on a baking pan and sprinkle with oil and season with salt and pepper. Roast for 15-20mins. Wisk together eggs, milk and pesto. Set the oven temperature to 200C. Bake the crust for 10mins. Add the vegetables and pour over the eggmixture. Bake the quiche in middle of oven 35-40mins.

Tuesday, October 19, 2010

En blandning av choklad och citron / A mixture of chocolate and lemon

Den vita chokladens sötma och citronens syrlighet möts i denna kaka. Varje bit smälter på tungan.
The white chocolate's sweetness and the sourish of the lemon come together in this cake. Each piece melts on the tongue.

Vit chokladkaka

100 g vit choklad
100 g smör eller margarin
150 g kvarg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
½ citron, skal och saft
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Smörj och ströbröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen i vattenbad och smöret på svag värme i en kastrull. Rör kvarg och socker till en jämn smet. Tillsätt smör och choklad och blanda väl. Riv citronskalet och pressa citronsaft och blanda ner i smeten. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Rör ner i smeten lite i taget. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i  25 minuter. Låt svalna.

White Chocolate Cake

100 g white chocolate
100 g butter
150 g quark
2 dl sugar
2 ½ dl flour
½ lemon, juice and zest
2 tsp vanilla sugar
1 tsp baking powder
½ tsp salt

Grease and breadcrumble a form with removable edges about 24 cm in diameter. Preheat oven to 200 degrees. Melt chocolate in microwave or over a hot-water bath and melt butter over low heat in a saucepan. Stir cream cheese and sugar until smooth. Add the butter and chocolate and mix well. Grate the lemon peel and squeeze lemon juice and stir into the batter. Mix flour, vanilla sugar, baking powder and salt. Stir in the flour mixture a little at a time. Pour the batter into the pan. Bake in oven for 25 minutes. Allow to cool.