Julen närmar sig och nu är det dags att göra julgodis! Dom här är försvinnande goda.
Christmas is approaching and now is the time to make Christmas sweets! These are disappearance good.

Chokladdoppad lakritskola
ca 40 stycken

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
  
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid kastrull. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro) och låt den svalna Skär kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Chocolate dipped Licorice Toffee
around 40 pieces

3 dl cream
3 dl sugar
1 dl suryp
1 tbsp cacao
0.75 dl turkish pepper sweets
2 tsp butter
200 g dark chocolate
  
Mix cream, sugar, syrup, cocoa and turkish pepper sweets in a saucepan. Let it boil while stirring. Then let cook quite strongly uncovered until thermometer shows 120 C degrees. It takes about 15 minutes in a wide saucepan. Stir occasionally.
Stir in the butter and pour the batter into a  form with parchment paper, about 20 x 20 cm. To solidify put in the refrigerator. Melt the chocolate in the meantime (in microwave) and let it cool cutting toffee to pieces. Dip each piece into the chocolate and place on a baking sheet. Sprinkle a little sea salt on top before the chocolate has hardened.

Utan choklad / Without Chocolate