Det kom ett paket i posten, från Finland, innehållande bl.a. en tidning med detta recept. Mycket god kaka.

Päronkaka med valnötter och honung
10 bitar

4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 stora päron
50 g valnötter
2-3 msk honung
1 tsk kardemumma
pärlsocker
ca 75 g margarin, riktigt kallt

Vispa ägg och socker med en elvisp i 5 min. Tillsätt vetemjöl och rör så att allt är precis blandat. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Skär päronen i skivor och lägg dem i omlott i ett cirkelmönster ovanpå smeten. Smula hälften av valnötterna över (spara resten till garnering). Lägg på små klickar med honung. Strö över kardemumma och pärlsocker. Hyvla margarin över kakan. Grädda i 175C i 40-45 min. Känn med en provsticka så att den är färdig. Garnera med resten av valnötterna. Sikta över florsocker. Servera med vaniljsås eller glass.



A package came with the post, from Finland, including a magazine with this recipe. Very good cake.

Pear Cake with Walnuts and Honey
10 pieces

4 egg
3 dl sugar
3 dl flour
2 big pear
50 g walnuts
2-3 tbsp honey
1 tsp cardamom
pearl sugar
about 75 g margarine, really cold

Beat eggs and sugar with an electric mixer for 5 min. Add flour and stir so that everything is just blended. Pour batter into a greased and breadcrumbled form, about 24 cm in diameter. Cut pears into slices and put them in a circular pattern on top of batter. Crumble half of the walnuts over (save the rest for garnish). Add the honey. Sprinkle with cardamom and sugar pearls and add margarine over the cake. Bake at 175C for 40-45 min. Garnish with the rest of the walnuts. Sift over icing sugar. Serve with custard or ice cream.