Thursday, October 28, 2010

Lasagne

Lasagne tros ha sitt ursprung i Italien. Men termen "lasagne" kommer från det grekiska ordet lasanon, vilket betyder potta.

Lasagna is believed to have originated in Italy. However, the term "lasagna" comes from the Greek lasanon, which means chamber pot.


Vege-Lasagne

Tomatsås
500 g tomater, krossade
1 dl sojakross
2 morötter, skivade
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk basilika
1 tsk oregano
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning

Bechamelsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm muskotnöt
Cheddar, riven / Getost
Lasagneplattor

Sätt ugnen på 225C. Smörj en ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen, förutom soyakross och kryddor. Koka tomatsåsen 20min, därefter tillägger du soyakrosset och kokar ytterligare 10 min. Krydda. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Späd med mjölken under vispning och låt såsen sjuda ca 5 min. Rör ner riven ost och smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Fyll ugnsformen med ett lager sås, sedan lasagneplattor och ett lager tomatsås. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av tomatsås, bechamel samt ost. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 min.


Veggie-Lasagne

Tomato Sauce
500 g tomatoes, crushed
1 dl textured soy protein
2 carrots, sliced
1 onion
2 garlic cloves
1 tsp basil
1 tsp oregano
0,5 tsp salt
pinch of black pepper
1 vegetable stock cube

Bechamel sauce
2 tbsp butter
2 tbsp flour
5 dl milk
0,5 tsp salt
pinch of black pepper
pinch of nutmeg
Cheddar, grated / Goat cheese
Lasagne sheets

Preheat the oven to 225C. Grease an ovenproof dish. Mix all ingredients for the tomato sauce, except soy protein and spices. Cook the sauce 20 minutes, then add the soy protein and cook another 10 minutes. Season to taste. Melt butter in a saucepan. Add flour and whisk smooth. Dilute with milk while wisking and let the sauce simmer about 5 minutes. Stir in grated cheese and season with salt, pepper and nutmeg. Fill the ovenproof dish with a layer of sauce, then lasagne sheets and a layer of tomato sauce. Continue until all lasagne sheets are used and conclude with a final layer of tomato sauce, bechamel and cheese. Bake in center of oven about 30 minutes.


No comments:

Post a Comment