Thursday, October 7, 2010

Jordgubbar & Ost / Strawberries & Cheese



Visste du att ost kan spåras tillbaka i tiden ungefär fyra tusen år, då ostformar daterade till den tiden har hittats. Ostkaka tros ha sitt ursprung i antikens Grekland. Man tror att ostkaka serverades till de tävlande i de första olympiska spelen 776 fk.
Cheesecake var desserten som pantertanterna njöt av under deras sena samtal vid köksbordet.

Jordgubbs-cheesecake
Det är sällan jag säger nej till ostkaka. Jag har senaste tid ätit en mängd olika ostkakor och tröttnar inte. Det är bara så gott!

Botten:
250 gram digestivekex
100 gram smör

Fyllning 1:
450 gram Philadelphia ost
200 gram osockrade jordgubbar
3 st ägg
1,5 dl strösocker
   
Fyllning 2:
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här Sätt ugnen på 180 grader. Smula sönder kexen och blanda med smält smör eller margarin. Tryck ut i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i 5-10 minuter. Kör ingredienserna till fyllning 1 i en matberedare till en jämn smet och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterliggare 5 minuter och låt svalna. Ställ i kylen några timmar eller dagen innan servering.

Strawberry Cheesecake
Did you know that cheese can be traced back about four thousand years, since cheese molds dating to that time have been found. Cheesecake is believed to have originated in ancient Greece. It is thought that cheesecake was served to the athletes in the first Olympic Games in 776 BC.
And did you know Cheesecake was the favored dessert of The Golden Girls during their late-night talks around the kitchen table.

I've been lately eaten a lot of different cheesecakes and can't seem to get enough. It's just so good!

Crust 
250 g digestive biscuits
100 g butter
   
Filling 1:
450 g Philadelphia cheese
200 g strawberries
3 egg
1,5 dl sugar
Filling 2:

3 dl creme fraiche
3 tbsp sugar
1 tbsp vanilla sugar
   
Preheat the oven to 180 degrees. Crush biscuits and mix with melted butter. Press into a baking dish with removable sides, about 24 cm in diameter. Bake for 5-10 minutes. Run the ingredients for filling 1 in a food processor to a smooth batter and pour into the dish. Bake in lower part of oven for 25-30 minutes. Mix filling 2 and pour it on the cake. Bake another 5 minutes and let cool. Refrigerate the cake for several hours or over night before serving.



No comments:

Post a Comment