Du kanske har hört två olika uttal för "scone". I  Skottland och norra England uttalas ordet "skahn" (rimmar med gone) och "skoan" i södra England (rimmar med own). Scone är en av de mest kända livsmedel serverade vid eftermiddagste. Men varför inte äta dem till frukost. Scones är goda och snabba att laga. Här är en variant.

Havrescones
Receptet är för 4 personer

3 ½ dl mjölk
100 gram smör
2 ½ dl havregryn
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk socker
1 tsk salt

Gör så här  Blanda mjöl, havregryn bakpulver, socker och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner mjölk och rör ihop till en deg, sluta när du kan kan forma till en deg. Dela degen i 4-6 bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade med smör, sylt, ost...


You may have heard two different pronunciations for “scone.” In Scotland and Northern England the word is pronounced “skahn” (rhymes with gone) and “skoan” in the south of England (rhymes with own). Scone is one of the most well-known foods served at afternoon tea. But why not eat them for breakfast. Scones are easy and fast to do. This is one variety.

Oat scones
For 4 persons

3 ½ dl milk
100 g butter
2 ½ dl oatmeal
6 dl plain flour
4 tsp baking soda
1 tbsp sugar
1 tsp salt

In a bowl bring together the dry ingredients. Add the butter, using your fingers to toss the butter in the flour mix. Pour the milk into the bowl. Using a fork, stir until everything just comes together.  Make round flat cakes of the dough and bake for 10min in 250C. Eat warm with butter, jam, cheese…